mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!

Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które wygląda i smakuje dokładnie tak samo, jak znane nam klasyczne na mące pszennej. Do tego powstał również jaglany krem czekoladowo-orzechowy. Przed Wami mazurek jaglany – bez glutenu i bez białego cukru!

Składniki:

Ciasto:

Mąka jaglana 200g

Tapioka 75g

Żółtka 2szt.

Cukier kokosowy ½ szklanki, ok. 75g

Masło 150g

Ulubione bakalie, orzechy – garść ok. 50-75g

Krem:

Kasza jaglana 100g

Kakao naturalne 2 płaskie łyżki

Masło orzechowe 2 duże łyżki

Cukier kokosowy 2 płaskie łyżki

Mleko roślinne 400-500ml

Przygotowanie:

Ciasto:

W misce mieszamy mąkę, tapiokę, cukier i drobno posiekane bakalie. Masło kroimy w cieniutkie listki i wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka i szybko ugniatamy ciasto (tak, żeby nie zdążyło się bardzo nagrzać od rąk). Powinno mieć zbitą konsystencję. Rozkładamy ciasto w formie, robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół + termoobieg). Pieczemy ciasto 15 minut.

Krem:

Kaszę płuczemy i gotujemy w mleku 20 minut (żeby się trochę rozgotowała). Pod koniec dodajemy masło orzechowe, cukier i kakao. Ostatnie 5 minut mieszamy intensywnie, żeby masa się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą blendujemy, przykrywamy folią, żeby woda nie odparowała i odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciasto przestygnie, przekładamy je z formy na talerz i dekorujemy kremem.

Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi, migdałami, lub posiekanymi orzechami.

Taki mazurek udekoruje Wasze wielkanocne stoły i zadba o kubki smakowe największych łasuchów 🙂

Jakie są Wasze ulubione sposoby na mazurka? Z jakimi kremami najchętniej go podajecie?

Podzielcie się swoim sposobem albo zdjęciem w komentarzu pod postem na Facebooku MiejskoWiejsko 🙂

Mam nadzieję, że taki mazurek jaglany spodoba się Wam i Waszym bliskim.

A teraz życzę Wam spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocy!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)