Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które wygląda i smakuje dokładnie tak samo, jak znane nam klasyczne na mące pszennej. Do tego powstał również jaglany krem czekoladowo-orzechowy. Przed Wami mazurek jaglany – bez glutenu i bez białego cukru!
Składniki:
Ciasto:
Mąka jaglana 200g
Tapioka 75g
Żółtka 2szt.
Cukier kokosowy ½ szklanki, ok. 75g
Masło 150g
Ulubione bakalie, orzechy – garść ok. 50-75g
Krem:
Kasza jaglana 100g
Kakao naturalne 2 płaskie łyżki
Masło orzechowe 2 duże łyżki
Cukier kokosowy 2 płaskie łyżki
Mleko roślinne 400-500ml
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę, tapiokę, cukier i drobno posiekane bakalie. Masło kroimy w cieniutkie listki i wrzucamy do miski. Dodajemy żółtka i szybko ugniatamy ciasto (tak, żeby nie zdążyło się bardzo nagrzać od rąk). Powinno mieć zbitą konsystencję. Rozkładamy ciasto w formie, robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół + termoobieg). Pieczemy ciasto 15 minut.
Krem:
Kaszę płuczemy i gotujemy w mleku 20 minut (żeby się trochę rozgotowała). Pod koniec dodajemy masło orzechowe, cukier i kakao. Ostatnie 5 minut mieszamy intensywnie, żeby masa się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą blendujemy, przykrywamy folią, żeby woda nie odparowała i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto przestygnie, przekładamy je z formy na talerz i dekorujemy kremem.
Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi, migdałami, lub posiekanymi orzechami.
Taki mazurek udekoruje Wasze wielkanocne stoły i zadba o kubki smakowe największych łasuchów 🙂
Jakie są Wasze ulubione sposoby na mazurka? Z jakimi kremami najchętniej go podajecie?
Podzielcie się swoim sposobem albo zdjęciem w komentarzu pod postem na Facebooku MiejskoWiejsko 🙂
No Comments