Spotkacie go w każdym kinie, sklepie, jarmarku. Najlepszy jest ten świeży i ciepły. Ulubiony? Każdy ma swój:) Jedni lubią na słodko , inni na słono. Można również zaszaleć i dodać do niego zioła, czekoladę, czy ser. To jedna z najszybszych przekąsek , które można zrobić w domu, w zaledwie pięć minut. Dzisiaj zapraszam na przepyszny domowy popcorn z masłem ghee. Jaka są jego zalety? Po pierwsze – pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej i w dodatku zawiera o wiele mniej niezdrowych substancji, które często dodawane są dla podkręcenia smaku i zapachu. Po drugie -p rzygotowanie jest banalnie proste, zatem? Do dzieła!
Składniki (na 2 porcje):
Masło ghee 1 duża łyżka
Kukurydza suszona (ziarna) 3-4 duże łyżki
Sól 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnku lub głębokiej patelni. Kiedy stanie się płynne, wrzucamy ziarna kukurydzy, posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień na maksymalny i przykrywamy pokrywką. Kiedy po 1-2 minutach zaczniemy słyszeć uderzanie ziarenek o pokrywkę- zmniejszamy ogień do minimum i czekamy aż wszystkie ziarenka zamienią się w popcorn. Odstawiamy garnek na 1-2 minuty (możliwe, że jeszcze 2-3 ziarenka pod wpływem temperatury się otworzą) i przesypujemy do miski.
Gotowe!
Domowy popcorn będzie świetnym rozwiązaniem na imprezę i wspólne oglądanie meczów trwających eliminacji do MS w piłce nożnej 🙂 🙂 🙂
Lubicie takie przekąski ?
Niemal zawsze przygotowane na seanse filmowe. 🙂
ReplyTeż maślany, czy macie jakieś inne przepisy ?
ReplyMniaaam, super!
Reply