O dobroczynnym wpływie awokado na nasz organizm przeczytacie w niejednej publikacji o zdrowiu. Zainteresowanym polecam artykuł o 33 właściwościach awokado
Awokado to produkt, który należy do „czystej piętnastki” – listy wybranych produktów, które po przebadaniu wykazują najmniejszą ilość zawartych w nich pestycydów.
Jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny, obecnie kupicie go w każdym sklepie i warzywniaku.
Co można z niego zrobić?
Ze względu na swój delikatny smak i gładką strukturę awokado idealnie komponuje się z większością dań podawanych na zimno. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki, lunchboxa, czy pasty (link).
Tym razem w śniadaniowej słodkiej odsłonie – czekoladowy koktajl banan – awokado
Składniki (na dwie porcje):
Awokado 1 szt. (dojrzałe – musi być miękkie)
Banan 2 szt.
Kakao naturalne 1 łyżka
Przygotowanie
Banana i awokado obieramy, kroimy, posypujemy kakao i dolewamy ok. 300 ml wody. Wszystkie składniki blendujemy. Gotowe 🙂
Takim koktajlem możecie miło rozpocząć dzień. To świetny zastrzyk energii, który wprawi Was w dobry humor!
Lubicie awokado? Jakie są Wasze ulubione połączenia!
Awokado z bananem i dodatkiem kakao regularnie u nas gości – świetny pomysł na wegański deser 🙂 Przyznaję, że do tej pory podawałam go w postaci musu, ale koktajl też brzmi bardzo dobrze (może z dodatkiem mleka kokosowego? 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
ReplyZ mleczkiem kokosowym jest na pewno równie smakowity:) w takiej formie (z mleczkiem kokosowym zamiast wody) można też zamienić mus w lody 🙂
Reply