Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs.
Pasta z awokado, pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”.
Składniki (na ok. 4 porcje):
Awokado 2 szt .
Pomidor 2 szt.
Czosnek 1 ząbek
Sól szczypta
Pieprz – opcjonalnie
Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczyna się już w sklepie – trzeba wybrać dojrzałe awokado, które będzie miękkie i najlepiej dużych ciemnych plam na skórce. Jeśli zdarzyło Wam się kupić twarde – połóżcie je obok jabłek w kuchni na kilka dni –zmięknie.
Awokado obieramy (jeden ze sposobów znajdziecie wśród filmików tutaj ) i rozgniatamy widelcem. Pomidora obieramy ze skóry (można go wcześniej sparzyć wrzątkiem) i kroimy w drobną kosteczkę. Miąższ z pomidora też dodajemy do pasty. Czosnek przeciskamy przez praskę. Całość solimy i mieszamy.
Pasta gotowa!
Życzę Wam smacznego, a jeśli bardzo lubicie pasty kanapkowe spróbujcie:
Proste i pyszne. Uwielbiam awokado i ten przepis dziś wypróbuję. Co myślisz o tym żeby zmiksować całość na gładko, żeby uzyskać „masło”? Boję się trochę czy nie wyjdzie wodniste z powodu pomidorów.
ReplyMożesz tak zrobić 😉 wtedy weź z pomidorów tylko cześć bez pestek 😉 nie będzie tyle wody
Reply