Browsing Category : PALEO

Ostry sos truskawkowy na grilla i nie tylko…


Znacie słodki sos chili? Próbowaliście kiedyś? Jeśli tak – wiecie, jak smakuje. Pikantny i słodki… Idealnie komponuje się do różnego rodzaju mięs, uzupełnia smak dań kuchni azjatyckiej… Dzisiaj przestawiam nieco odmienną wersję tego słodko-ostrego dodatku. Sos truskawkowy z chili! Wyszedł mi dość ostry (ale przecież o to chodzi:)) i bardzo aromatyczny. Jesteście ciekawi? Składniki: truskawki (mrożone lub świeże) 250g papryka pepperoni suszona…

Read More »

Batoniki proteinowe z białkiem konopnym


Kolejna odsłona wegańskiej przekąski idealnej jako posiłek energetyczny po treningu. Tym razem z białkiem konopnym, które ostatnimi czasy wychodzi z cienia i zaczyna pojawiać się w gotowych suplementach. Poza samym białkiem posiada wiele mikro-,  makroelementów oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,  omega-9 oraz błonnik. Wszystkie te substancje mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka, począwszy od układu krążenia poprzez narządy wewnętrzne, skończywszy…

Read More »

Warzywny makaron z sosem pomidorowym


Makaron, pasta, nudle… Takie słyszałam określenia tego popularnego w każdym zakątku Polski dania:) Wstążki, nitki, świderki, muszelki, tagliatelle, pappardelle… Nazw tysiące i równie wiele pomysłów na smak. Dzisiaj przedstawiam makaron nieco odmiennych od tych wcześniej wymienionych –  warzywny, który idealnie łączy się  z każdym sosem – w tej wersji z pomidorowym. Można go wykonać m. in. z marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkiewki,…

Read More »

Ogórki małosolne – pikante


Sezon na warzywa w pełni. W sklepach, na targowiskach pojawiły się ogórki… U nas królują w najczęściej na surowo, czasami w postaci mizerii. Bardzo często robimy ogórki małosolne. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a po 3 dniach mamy znakomity dodatek do obiadu, kanapki, czy sałatki. Ogórki małosolne robimy praktycznie raz w tygodniu. Mają dość krótki „czas przydatności do spożycia”,…

Read More »

Śniadaniowe smoothie banan-mango-trawa cytrynowa


Dzisiaj przestawiam przepis na orzeźwiające, letnie, śniadaniowe smoothie. Absolutne minimum składników i maksimum smaku – to lubię! Jak taki koktajl przyrządzić? Przygotujcie 5 minut, 4 składniki, 3, 2, 1.. i zaczynamy! Składniki (na 2 porcje) 1 mango 2 banany 1 źdźbło trawy cytrynowej mrożonej 150-200ml wody Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić trawę cytrynową, to powiem, że sama kiedyś bardzo się…

Read More »

Wege kulki proteinowe


Od dawna poszukiwałam „przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie…

Read More »

Jak zrobić sos pomidorowy ?


Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków (tych w wersji paleo, lub wegańskiej :)), jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:) Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a…

Read More »

Lody banan – mango


Lody to przysmak, który co roku pozwala ochłodzić trochę gorącą letnią atmosferę;) Lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, owocowe, miętowe… Lubimy wszystkie! Najbardziej te zrobione w domu, albo lodziarniach, które korzystają z tradycyjnych receptur. Najlepsze lody do tej pory jedliśmy w Krakowie (tam czekaliśmy w kolejce ponad godzinę..:)), Polanicy Zdrój (przypadkowo podczas wyjazdu na weekend) i w Katowicach 🙂 Dzisiaj przepis na…

Read More »

GAZPACHO, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato


Gazpacho jedliśmy pierwszy raz na rozpalonej słońcem hiszpańskiej wyspie Fuerteventura. W sumie to całkiem nieświadomi poprosiliśmy pana kelnera, żeby zaproponował nam jakiś lokalny specjał i padło na „pomidorową” 😉 Zupa-chłodnik, zrobiona ze świeżych warzyw, zblendowana i w niektórych przepisach również przetarta przez sito. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni, syci i nastraja optymizmem. Jest bogata we wszystkie mikro i makroelementy,…

Read More »

Lekkie chili con carne


Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. W wersji najprostszej to, jak sama nazwa wskazuje, po prostu con carne – czyli mięso.  Obowiązkowo przyprawione papryczkami chili i kuminem. Serwowane z plackami tortilli lub ryżem. Dzisiaj w nieco lżejszej odsłonie, bogatej w kolorowe warzywa. Smakuje wyśmienicie, wygląda pięknie… a pachnie… cudownie!   Składniki (na ok. 5-6 porcji) 600g mięsa wołowego zmielonego (może być również…

Read More »

Ekspresowa pasta z awokado


Ekspresowa pasta z awokado – pyszna, lekka i baaardzo zdrowa. Zrobienie jej zajmie Wam 5 minut 🙂 Składniki: 1 awokado (miękkie) 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól Przepis: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek, solimy, mieszamy i… gotowe!   Taka pasta świetnie nadaje się na każdą porę dnia. Jest idealna jako dodatek  do pieczywa, jajka (zamiast majonezu),…

Read More »