Lekkie chili con carne

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej.

W wersji najprostszej to, jak sama nazwa wskazuje, po prostu con carne – czyli mięso.  Obowiązkowo przyprawione papryczkami chili i kuminem. Serwowane z plackami tortilli lub ryżem.

Dzisiaj w nieco lżejszej odsłonie, bogatej w kolorowe warzywa.

Smakuje wyśmienicie, wygląda pięknie… a pachnie… cudownie!

 

Składniki (na ok. 5-6 porcji)

600g mięsa wołowego zmielonego (może być również wieprzowina / drób)

300-400g sosu pomidorowego / pomidorów w zalewie / pulpy pomidorowej

1 puszka fasoli czerwonej

400g fasolki szparagowej

1 puszka kukurydzy

3 papryki (np. kolorowe)

2-3 cebule

Sól

Pieprz

Gotowa przyprawa do chili con carne / albo kumin + chili cayenne (lub zwykła papryka ostra)

Olej z pestek winogron

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka z olejem i dusimy pod przykryciem.  Po chwili wrzucamy do tego mięso, przesmażamy je mieszając razem z cebulą. Wlewamy pomidory, 0,5 l wody, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy paprykę, odlewamy wodę z kukurydzy oraz fasoli i przerzucamy do jednego naczynia (nie zostawiamy warzyw w puszkach).

chili 1

Kolorowe warzywa wrzucamy do garnka na ostatnie 10-15 minut gotowania, żeby mimo obróbki termicznej nie rozgotowały się i pozostały al dente.

skladniki

 

 

Danie można serwować na wiele sposobów. Bez dodatków – w formie gęstego gulaszu. W wersji z dodatkiem ryżu, czy ziemniaków również się sprawdzi. Można je zawinąć w placki tortilli lub podać ze zwykłą bagietką.

Którą z opcji lubicie najbardziej?

2 komentarze

  • jaa23 2 stycznia 2017 at 20:53

    Dla mnie opcja – ktoś robi, ja jem! 🙂

    Reply
    • Michalina 3 stycznia 2017 at 11:22

      Oj tak – opcja “ktoś robi – ja jem” jest na liście “ulubionych” 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)