Makaron z liśćmi rzodkiewki

Makaron z liśćmi rzodkiewki

Nie lubię marnować 😉

Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie elementy produktów jakich używam, np. warzyw. Tym bardziej, że każda ich część zawiera inne ważne witaminy, składniki mineralne itp. szczególnie warzywa wiosenne, nowalijkowe. Najwięcej witamin jest w łodygach, które często lądują w śmietniku!

Ważne jest jednak to, żeby warzywo było ze sprawdzonego źródła, szczególnie gdy wykorzystujemy liście. Pochłaniają one bowiem najwięcej chemii z oprysków itp. Jestem więc stałym gościem na BioBazarze w Katowicach. Mogą też być rzodkiewki z przydomowego ogródka albo pobliskiego targu.

Ekologiczne liście rzodkiewki świetnie się sprawdzają jako dodatek do makaronu. Liście muszą być jednak zdrowe, zielone, a im mniejsze tym smaczniejsze.

 

 

Składniki:

liście rzodkiewki duży pęczek

ziarna słonecznika garść

cebulka dymka 1 sztuka

kozia bryndza 2 łyżeczki

masło 1 łyżeczka

sól, pieprz szczypta

 

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki dokładnie opłukać, posiekać i podgrzać na patelni, na rozpuszczonym maśle. Dodać pokrojoną cebulkę.

Na osobnej patelni uprażyć słonecznik bez soli.

Do liści dodać kozią bryndzę.

Wszystko razem wymieszać, dodać ugotowany makaron i posypać słonecznikiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wedle uznania.

Makaron z liśćmi rzodkiewki wyśmienicie smakuje również na zimno, w formie lunchboxa.

Makaron z liśćmi rzodkiewki

 

Jedliście kiedyś liście rzodkiewki? Napiszcie w komentarzu pod tym postem lub na Facebooku MiejskoWiejsko!

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)