Sos serowy bardzo często kojarzy się ze śmietaną i makaronem. Ja sama takich sosów nie przygotowuję ze względu ich wysoki indeks glikemiczny i niewielką ilość wartości odżywczych. Sery lubię natomiast bardzo i w zasadzie im bardziej „pachnące” – tym lepsze. Co powiecie na nieco inną odsłonę makaronu z kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym?
Składniki :
Udziec z indyka 250-300g
Ser Lazur złocisty 2 plastry
Szpinak baby 2-3 garści
Masło ghee 1 łyżka
Czosnek 2 ząbki
Sól pół łyżeczki
Orzechy włoskie garść
Przygotowanie :
Masło rozgrzewamy na patelni. Indyka kroimy w kostkę i odkrawamy tłuste/włókniste fragmenty. Mięso obsmażamy z każdej strony. W międzyczasie grubo siekamy szpinak, przeciskamy czosnek przez praskę i po ok. 10 minutach dorzucamy do mięsa (kiedy zetnie się w całości). Dodajemy ser, czekamy chwilkę, aż zmięknie, mieszamy, solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 10-15 minut – do momentu aż mięso zmięknie i stanie się kruche.
Orzechy włoskie możemy rozgnieść w garści lub posiekać. Posypujemy nimi mięso przed podaniem.
Dzisiejsza odsłona klasycznego dania z serem to, może nie taka do końca dietetyczna, ale na pewno o wiele lżejsza alternatywa dla sosu śmietanowego. Orzechy włoskie idealnie komponują się ze smakiem sera i czosnku a dodatkowo stanowią miły „chrupki” element tej prostej układanki.
Z czym najchętniej podalibyście takiego indyka? Ja polecam z fasolką szparagową, puree kalafiorowym, albo makaronem warzywnym 🙂
No Comments