ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam ten okres… żeby nacieszyć się truskawkami wykorzystuję je w większości deserów, które przygotowuję dla mojej rodziny.

Na pewno w najbliższym czasie pojawi się jeszcze niejeden truskawkowy przysmak. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych, bo tych najprostszych i szybkich do przygotowania – oto bardzo proste ciasto kukurydziane, które tak naprawdę można zrobić z sezonowymi owocami i wcale nie muszą to być truskawki 🙂

Składniki:

jajka 5 sztuk

mąka kukurydziana 200g

jogurt naturalny 200g

ksylitol 75g

budyń o smaku waniliowym bez cukru 1/2 opakowania

ekstrakt waniliowy kilka kropelek

truskawki 40 dag

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z ksylitolem, dodajemy jogurt naturalny i nadal miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę, budyń, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Jeśli wolicie słodsze ciasta możecie dodać jeszcze łyżkę miodu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach góra dół ok. 40-45 minut do suchego patyczka.

ciasto kukurydziane

Ciasto można posypać zmielonym na cukier puder ksylitolem lub cukrem pudrem trzcinowym. Smacznego!

ciasto kukurydziane

 

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)