Ciasto “Delicja”

Ciasto robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu. Przepisów na nie jest wiele, ale stworzyłam swój własny wg swoich upodobań. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem smaczny i zdrowy 🙂

Co prawda przed zjedzeniem musi poleżeć kilka godzin w lodówce, ale uwierzcie mi, że warto poczekać 🙂

Składniki:

Spód:

3 jajka

mąka kukurydziana  4 łyżki

ksylitol 3 łyżki

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Środek:

truskawki 400 g (u mnie 1 opakowanie mrożonych)

ksylitol 3 łyżki

żelatyna 4 łyżeczki

Góra:

schłodzone mleczko kokosowe 400ml – 1 puszka (tylko gęsta część)

jogurt naturalny 200ml

żelatyna 4 łyżeczki

ksylitol– 3 łyżki

kakao 4 łyżki

Dodatkowo:

Można ciasto polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

 

Przygotowanie:

Spód:

Miksujemy jajka z ksylitolem na pianę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut. Wystarczy, że ciasto się zrumieni. Wyłączamy piekarnik i zawsze przy tego typu biszkoptach najpierw uchylamy delikatnie drzwiczki i dajemy ciastu odpocząć, zwykle około 10 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy biszkopt z formy, odklejamy od papieru i ponownie wkładamy biszkopt na spód formy.

Środek:

Jeśli używamy mrożonych truskawek musimy je wcześniej rozmrozić. Blendujemy truskawki z ksylitolem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy do misy blendera do truskawek i ponownie miksujemy. Gotowe truskawki wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do stężenia. Na około 3 godziny.

Delicja miejskowiejsko

Góra czekoladowa:

Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy z ksylitolem, aż zgęstnieje. Dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Kakao przesiewamy przez sitko i wsypujemy do kremu, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Kiedy wystygnie wlewamy do kremu i mieszamy. Krem wylewamy na stężoną masę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

Dodatkowo:

Ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą,należy się jednak liczyć z tym, że wydłuża to znowu czas leżakowania ciasta w lodówce. Można je również posypać z wierzchu startą gorzką czekoladą lub kakao.

www.miejskowiejsko.pl Delicja

Gwarantuję Wam, że ciasto jest pyszne, lekkie i warto przeczekać kilka godzin (w nocy przecież i tak śpimy 🙂 , żeby smakować się nim do porannej kawki… Smacznego!

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje moja “Delicja” w komentarzach lub na Facebooku MiejskoWiejsko.

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)