Rosół – to danie, które w naszych kuchniach zajmuje wyjątkowe miejsce (o tym, jak ugotować rosół możecie przeczytać TUTAJ ). Nie dość, że uwielbiamy go jeść na niedzielne pierwsze danie, to robimy z niego cuda – przeróżne zupy, galaretki, risotto i wiele innych. Dzisiaj sposób, aby wykorzystać go w 100%. Kiedy już zużyjemy bulion na ulubioną zupę, a z mięsa zrobimy pierogi, czy galaretkę… Pozostaje ogromna ilość ugotowanych warzyw – marchew, seler, cebula, por… Co z nich zrobić? Odpowiedź jest prosta: przepyszny pasztet z warzyw z rosołu z wątróbką drobiową! Idealny na kanapki i nie tylko 🙂
Składniki:
Warzywa z rosołu ok. 700-800g
Wątróbka drobiowa 350-400g
Olej 2-3 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Jaja wiejskie 2 szt.
Pietruszka pęczek
Przygotowanie :
Wszystkie warzywa z rosołu przekładamy do miski.
Wątróbkę smażymy na oleju bez soli i przypraw. Kiedy wątróbka się zetnie dusimy ją ok. 15 minut pod przykryciem (można dodać odrobinę wody 2-3 łyżki).
Do warzyw dodajemy wątróbkę i czosnek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Pod koniec próbujemy – w tym momencie można doprawić masę solą i pieprzem (wg uznania 🙂 – u nas warzywa z rosołu są zwykle odpowiednio słone).
Pod koniec dodajemy 2 całe jajka – najlepiej rozbić je wcześniej do mniejszej miseczki – i dokładnie mieszamy.
Keksówkę trzeba wysmarować tłuszczem i opcjonalnie przesypać mąką. Nakładamy połowę masy do keksówki i obficie przesypujemy pietruszką. Dzięki temu nasz pasztet zyska przepyszne, zielone „wnętrze”, które doda mu aromatu. Drugą połowę masy przekładamy na pietruszkę.
Pasztet pieczemy ok. 50minut (+/-10min) w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Po upieczeniu odstawiamy go do ostygnięcia i dopiero kiedy jego temperatura zmaleje, przekładamy na talerz.
Właśnie robi się pasztecik ? oj myślę że to jeden z najlepszych bo najprostszych przepisów!
Super! Czekam w takim razie na wiadomość, jak wyszedł! 🙂
Robiłam i dziś będę robić po raz kolejny. Absolutnie genialny! Ja oprócz watrobki daje 2 udka ?
Super!! Bardzo się cieszę ???