Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na pastę kanapkową, która pojawia się u nas bardzo często – czy to jako szybki „twór” na śniadania, czy jako urozmaicenie imprezowego stołu. Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, wegańska i bezglutenowa – i dla Was i Waszych gości może okazać się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo – może stać w lodówce kilka dni, więc spokojnie posłuży jako smarowidło do kanapek zamiast pasztetów i masła.
Składniki:
Suszone pomidory w zalewie z oleju 10-15 sztuk
Soczewica czerwona 200g (nieugotowanej)
Czosnek 2 ząbki
Sól, pieprz – wg uznania
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy kilkakrotnie w garnku – aż woda przestanie być mętna i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u nas to zwykle ok. 12-15 minut na wolnym ogniu). Po ugotowaniu odstawiamy ją do przestygnięcia.
Suszone pomidory możecie kupić gotowe lub zrobić samodzielnie (bardzo prosty sposób na domowe suszone pomidory znajdziecie TUTAJ ). Nie trzeba ich kroić – wystarczy wrzucić do soczewicy, dodać czosnek, odrobinę oleju i wszystko razem zblendować na gładką masę. Podczas blendowania możecie jeszcze dolewać olej z pomidorów aż do momentu, kiedy stwierdzicie, że masa jest odpowiednia do smarowania.
Taka pasta idealnie komponuje się z plasterkiem kiszonego ogórka, świeżą rukolą albo pomidorkami koktajlowymi.
Ciekawa jestem z jakim dodatkiem najchętniej byście ją zjedli?
Czekam na Wasze pomysły!
No Comments