Chłodnik litewski z jogurtem naturalnym

W ciepłe dni, warto mieć w lodówce “coś zimnego” – czemu nie obiad? U nas co roku w tym okresie pojawia się chłodnik. Robimy go na wiele sposobów. Czasami pomidorowy, o którym pisałam w poście „Gazpacho, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato”, czasami chłodnik ogórkowy. Moi rodzice uwielbiają chłodnik ze szczawiu.

Wszystkie te potrawy mają jedną wspólną cechę – idealnie orzeźwiają w dni, kiedy jest tak ciepło, że ciepłe posiłki przyprawiają o zawrót głowy.

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszny, lekki, kolorowy chłodnik litewski znany również jako chłodnik z botwinki.

Składniki

Botwinka 1 pęczek

Ogórek zielony  1-2 szt.

Rzodkiewka  1 pęczek

Jogurt naturalny pitny 400ml

Cytryna połówka

Liść laurowy 2 szt.

Sól, pieprz

Koperek pęczek

Szczypiorek pęczek

Jajka wiejskie 2-4 szt.

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy obieramy i kroimy w drobne paski (lub trzemy na tarce). Z łodyg usuwamy liście i kroimy na małe kawałeczki. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, sól, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odstawiamy wszystko do wystudzenia.

Ogórka zielonego trzemy na tarce i odcedzamy z niego wodę, rzodkiewkę kroimy w małą kostkę lub plasterki, koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do wywaru.

Kiedy wywar będzie chłodny, dodajemy do niego sok z połówki cytryny, jogurt, przygotowane wcześniej warzywa i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

chłodnik składniki

Chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem.

IMG_0037

 

Lubicie chłodniki? Z czego najbardziej? Jakie chłodniki jadacie w domu?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)