Przyszła jesień. Na dworze coraz chłodniej, dzień staje się krótszy a słońce często musi przebijać się przez deszczowe chmury… Mimo tego, że uwielbiam lato i wszechobecne słońce, to cieszę się na jesień, bo to niezwykle kolorowa pora roku- kojarzy mi się z korzennym aromatem imbiru, cynamonem, kardamonem i pomarańczową wesołą dynią.
Ciasto, które dzisiaj proponuję jest baaardzo jesienne i bezglutenowe a większość jego masy to… biała fasola! Zaskakuje wspaniałym głębokim aromatem i zapachem, który podczas pieczenia wypełnia cały dom.
Składniki (na jedną małą keksówkę – ok. 6 porcji):
Biała fasola 1 puszka ok. 240g po odsączeniu
Marchew 150g
Jajko wiejskie 2szt .
Mąka ryżowa pełnoziarnista 2 łyżki
Kawa sypana 1 łyżka
Cynamon 2 łyżeczki
Kardamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona 2/3 płaskiej łyżeczki
Cukier wanilinowy 32g (2 większe opakowania po 16g) – ta proporcja jest na średnio słodkie ciasto, więc jeśli chcecie możecie dodać jeszcze 1-2 łyżki zwykłego cukru
Olej z pestek winogron 50ml
Brzoskwinia / jabłko / gruszka – opcjonalnie 1 sztuka do dekoracji
Przygotowanie :
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce / drobno siekamy blenderem (u mnie druga opcja).
Fasolę płuczemy i przekładamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy olej, przyprawy, kawę, cukier, sodę, mąkę ryżową i blendujemy. Wsypujemy marchewkę i mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do keksówki i dekorujemy pokrojonym owocem.
Pieczemy „do suchego patyczka” – ok. 30-35 minut w temp. 180°C z termoobiegiem.
Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Ciasto wspaniale smakuje z ulubionym dżemem, góralską żurawiną a nawet z lodami. Ja lubię zabierać je do pracy na drugie śniadanie i w podróż jako pożywną przekąskę.
Dzięki zawartości fasoli i jajek – zawiera również sporo białka – dobrze sprawdzi się w roli posiłku po treningu.
Jakie są Wasze ulubione jesienne wypieki? Których przypraw najchętniej używacie?
Nie słyszałem nigdy o takim cieście, ale zapowiada się świetnie 🙂 fajny blog 🙂
ReplyCiasto wychodzi super i smakuje zaskakująco… normalnie 😉
ReplyTakiego ciasta to jeszcze nie jadłam! Zastanawiam się tylko czy zamiast mąki ryżowej mogłabym dodać mąkę kokosową? Pozdrawiam
ReplyNie próbowałam jeszcze z mąką kokosową, ale sądząc po jej ilości (2 łyżki) powinno się udać. Jak spróbujesz – koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂
Reply…i zapachniało świętami…:-)
ReplyTak, faktycznie… piekąc to ciasto myślałam o Świętach (chociaż jeszcze sporo czasu do nich mamy :)).
Reply