Roladki wołowe w szynce parmeńskiej są stałym elementem naszego obiadowego menu i ciekawą alternatywą dla klasycznej rolady, czy mielonego.
Smakują cudownie a ich przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
Mięso wołowe mielone 500g
Szynka parmeńska (zamiennie – szwarcwaldzka) 10-12 plasterków (2 opakowania)
Czosnek 2-3 ząbki
Cebula połówka
Czerwone wino wytrawne ok. 200-300ml (w zależności od wielkości naczynia, w którym będziecie piec roladki)
Sól 1 łyżeczka
Pieprz 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. pół godziny.
Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i owijamy szynką parmeńską.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej (naczynie warto dobrać tak, żeby roladki leżały ciasno obok siebie). Zalewamy je winem i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, 40-50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy roladki z naczynia a powstały sos wlewamy do rondelka. Dodajemy do niego miód i redukujemy (gotujemy tak długo, aż zgęstnieje). Sos warto mieszać, zwłaszcza wtedy, kiedy część wody odparuje, ponieważ miód może się przypalić.
Połączenie słonej szynki parmeńskiej, soczystej wołowiny i słodkiego winnego sosu tworzy bardzo smaczną kompozycję i pasuje do wielu różnych dodatków – od klasycznego puree z ziemniaków, batatów, czy selera, po różnego rodzaju gotowane warzywa, świeże surówki i pikle.
No Comments