Browsing Category : WEGAŃSKA

Ogórki małosolne – pikante


Sezon na warzywa w pełni. W sklepach, na targowiskach pojawiły się ogórki… U nas królują w najczęściej na surowo, czasami w postaci mizerii. Bardzo często robimy ogórki małosolne. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a po 3 dniach mamy znakomity dodatek do obiadu, kanapki, czy sałatki. Ogórki małosolne robimy praktycznie raz w tygodniu. Mają dość krótki „czas przydatności do spożycia”,…

Read More »

Śniadaniowe smoothie banan-mango-trawa cytrynowa


Dzisiaj przestawiam przepis na orzeźwiające, letnie, śniadaniowe smoothie. Absolutne minimum składników i maksimum smaku – to lubię! Jak taki koktajl przyrządzić? Przygotujcie 5 minut, 4 składniki, 3, 2, 1.. i zaczynamy! Składniki (na 2 porcje) 1 mango 2 banany 1 źdźbło trawy cytrynowej mrożonej 150-200ml wody Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić trawę cytrynową, to powiem, że sama kiedyś bardzo się…

Read More »

Wege kulki proteinowe


Od dawna poszukiwałam „przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie…

Read More »

Jak zrobić sos pomidorowy ?


Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków (tych w wersji paleo, lub wegańskiej :)), jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:) Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a…

Read More »

Lody banan – mango


Lody to przysmak, który co roku pozwala ochłodzić trochę gorącą letnią atmosferę;) Lody waniliowe, śmietankowe, czekoladowe, owocowe, miętowe… Lubimy wszystkie! Najbardziej te zrobione w domu, albo lodziarniach, które korzystają z tradycyjnych receptur. Najlepsze lody do tej pory jedliśmy w Krakowie (tam czekaliśmy w kolejce ponad godzinę..:)), Polanicy Zdrój (przypadkowo podczas wyjazdu na weekend) i w Katowicach 🙂 Dzisiaj przepis na…

Read More »

GAZPACHO, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato


Gazpacho jedliśmy pierwszy raz na rozpalonej słońcem hiszpańskiej wyspie Fuerteventura. W sumie to całkiem nieświadomi poprosiliśmy pana kelnera, żeby zaproponował nam jakiś lokalny specjał i padło na „pomidorową” 😉 Zupa-chłodnik, zrobiona ze świeżych warzyw, zblendowana i w niektórych przepisach również przetarta przez sito. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni, syci i nastraja optymizmem. Jest bogata we wszystkie mikro i makroelementy,…

Read More »

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej


Gryczanego szaleństwa ciąg dalszy… Chleb… Któż z nas nie lubi tego nieziemsko pachnącego wypieku? W naszym domu ostatnimi czasy króluje chleb gryczany… Pieczemy go na przeróżne sposoby. Dzisiaj przepis na chleb gryczany z kaszą gryczaną niepaloną, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przy okazji jest również bezglutenowy i wegański 😉  Ogromnym plusem tego chleba jest fakt, że samo przygotowanie go nie zajmuje…

Read More »

Ekspresowa pasta z awokado


Ekspresowa pasta z awokado – pyszna, lekka i baaardzo zdrowa. Zrobienie jej zajmie Wam 5 minut 🙂 Składniki: 1 awokado (miękkie) 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól Przepis: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i czosnek, solimy, mieszamy i… gotowe!   Taka pasta świetnie nadaje się na każdą porę dnia. Jest idealna jako dodatek  do pieczywa, jajka (zamiast majonezu),…

Read More »