Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków, jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:)
Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a zimą te z puszki, passata lub pulpa.
Przygotowanie również nie należy do trudnych, wymaga jedynie trochę czasu – im wolniej gotujemy sos, tym jest smaczniejszy. Ja gotowałam go dzisiaj ze świeżych pomidorów i zajęło to 3 godziny.
W tym przepisie nie przywiązujcie wielkiej wagi do ilości/gramatury, bo znaczną rolę odgrywają Wasze preferencje smakowe. Jedni lubią bardziej przyprawione sosy, inni z większą ilością oliwy. Podczas gotowania smakujcie, doprawiajcie i szukajcie swoich proporcji. Dzisiaj przedstawiam wersję „na oko” 😉
Składniki :
kilka pomidorów
pół cebuli
oliwa z oliwek
sól
przyprawy, np. oregano, bazylia, pieprz cayenne
Przygotowanie :
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy oliwę i ulubione przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu, kiedy pomidory rozpadną się a sos zredukuje. W tym momencie sos jest już gotowy:) Jeśli lubicie gładkie struktury – możecie użyć blendera 🙂
Sos pięknie pachnie, smakuje wyśmienicie. Przed podaniem można dodać do niego świeżej kolendry, pietruszki, czosnku czy ostrych papryczek. Wszystko zależy od Waszego pomysłu na danie.
Z czym najchętniej zestawilibyście taki sos pomidorowy?
Bardzo apetycznie brzmi. Spróbuję. 🙂
ReplyDenerwują mnie skórki pomidorowe, tyle z nimi zachodu. Czy można „obejść” parzenie w celu eliminacji skórek?
ReplyCześć Wima,
Replyzamiast parzenia można ugotować pomidory w skórkach i potem przetrzeć sos przez grube sito, albo zblendować 🙂
[…] pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj. Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne […]
Reply🙂 OK
Reply[…] Sos pomidorowy przepis znajdziecie tutaj […]
Reply[…] pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj. Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne […]
Reply[…] tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi […]
ReplyJa kupuję pomidory w kartoniku od Primo gusto, bez skórki oczywiście za to bardzo aromatyczne, idealne do każdego sosu.
Reply