Mam słabość do awokado … Kiedyś namiętnie tworzyłam z niego pasty , dodawałam do kanapek i sałatek.
Ostatnio jednak coraz częściej używamy go jako bazy do koktajli.
Podczas tworzenia śniadaniowych koktajli mamy jedną zasadę – mają być proste, szybkie w przygotowaniu i składać się z maksymalnie 3-4 składników. W kwestii logistycznej – super, bo nie zastanawiamy się, jak zdobyć wszystkie składniki i przechowywać „resztki”, a w smakowej – okazuje się, że im mniej kombinacji, tym smaczniej.
Była już wersja czekoladowa , dziś czas na bardziej neutralną odsłonę – koktajl awokado-banan-mleko roślinne.
Składniki (na 2 porcje):
Awokado 1 szt.
Banan 2 szt.
Mleko roślinne (np. migdałowe) 300-400ml
Opcjonalnie – kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki obieramy i blendujemy. Gotowe! 😉
Konsystencja jest niezwykle gładka i aksamitna, smak delikatny, idealny na łagodne rozpoczęcie dnia.
Podoba Wam się taka odsłona energetycznego śniadania?
No Comments