Kokosanki z żurawiną

Takie kokosanki są absolutnie maksymalnie kokosowe 😉 I chyba nasze ulubione… no, może poza czekoladowymi 😉 Smakują rewelacyjnie i nie wiem, czy jeszcze lepiej nie pachną. Podczas pieczenia dom wypełnia przepiękny słodki kokosowy aromat… 

Jak takie pachnące kokosanki stworzyć??

Składniki:

1 szklanka mąki kokosowej

100g masła pokrojonego w płatki

30g żurawiny suszonej

30g wiórków kokosowych

3 łyżki ksylitolu (może być zwykły cukier)

1 jajko wiejskie

Przygotowanie:

Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie ok. 10-15 minut (dzięki temu podczas pieczenia się nie przypali). Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Konsystencja powinna być zbita i dobra do formowania. Najlepiej zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć między dłońmi (wtedy ciastka będą miały idealny rozmiar).

kokosanki

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu (tylko grzanie góra-dół), ok. 15-20 minut do momentu, aż się zarumienią.

 

kokosanki

 

Takie ciasteczka to dobry pomysł na drugie śniadanie, deser, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut, więc sprawdzi się również w kuchni “zabieganych” 🙂

Spodobał Ci się przepis na kokosanki? Jeśli nadal poszukujesz przepisu na ciasteczka, zajrzyj do:

ciasteczek czekoladowych bez cukru i korzennych ciasteczek zimowych 🙂

 

 

5 komentarzy

  • j23 23 czerwca 2016 at 15:17

    🙂 pychaaaaaaaaaaa

    Reply
  • Ciasteczka czekoladowe bez cukru - MiejskoWiejsko 3 lipca 2016 at 14:08

    […] konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami […]

    Reply
  • Ciasteczka czekoladowe bez cukru - Miejsko Wiejsko 26 lipca 2016 at 21:29

    […] konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami […]

    Reply
  • D i ris 28 września 2016 at 23:02

    Może być inna mąka? Np.ryzowa

    Reply
    • Michalina 29 września 2016 at 08:06

      Myślę, że tak 😉 do mąki ryżowej możesz dodać odrobinę sody oczyszczonej i mączki ziemniaczanej (na te proporcje poł płaskiej łyżeczki sody i jedna łyżka mąki ziemniaczanej) – wtedy ciastka będą trochę “lżejsze” 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)