Projekt lunchbox ruszłył wczoraj. Dzisiaj pierwszy przepis, który mam nadzieję – spodoba się Wam i Waszym bliskim.
Na początek – tradycyjne, znane nam smaki w nieco innej odsłonie.
Składniki (na 2 porcje):
Kasza gryczana palona 80-100g (suchej)
Ogórek kiszony 2-3 szt.
Ulubiona szynka / kabanos/ tofu wędzone 100g
Koperek 1 pęczek
słonecznik łuskany 2 łyżki
Fasolka szparagowa 50g (ok. 15-20g)
Jogurt naturalny/sojowy ok. pół szklanki (100ml)
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzątkiem (ja taką kupiłam – 10 min. pod przykryciem i gotowe;)), lub gotujemy wg przepisu. Fasolkę obieramy i gotujemy ok. 10-12 minut, żeby była al dente (próbujcie w trakcie, żeby jej nie rozgotować – ma być chrupka). Po ugotowaniu chłodzimy ją pod zimną wodą i zostawiamy w durszlaku.
Ogórki, szynkę/kabanosy kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Dodajemy fasolkę, jogurt, sól, pieprz i mieszamy. Gotowe:)
Ten Lunchbox smakuje najlepiej kilka g odzin po przyrządzeniu, kiedy smaki się trochę „przegryzą”.
Można go przygotować dzień/dwa dni wcześniej – wytrzymuje w lodówce nawet kilka dni.
Czekam na Wasze komentarze i wariacje lunchboxowe !
Sądząc po opisie – może być dobre. Dla pewności jednak, wypróbuję. 🙂
Wypróbuj i daj znać, jak wyszło! 😉