Domowe krakersy są niezwykle proste w przygotowaniu – świetnie wkomponują się w Wasze imprezowe menu!
Składniki:
Mąka pszenna typ 550 500g
Masło 100g
Woda niegazowana 150ml
Czarnuszka / mak / papryka czerwona – wg uznania
Jajko wiejskie 2 szt.
Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
Sól 1 łyżka
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i sodą. Dodajemy masło pokrojone w listki, wodę oraz jajka. Wyrabiamy ciasto – konsystencja powinna być zbita i elastyczna.
Na blacie rozsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm ( w zależności od Waszych upodobań możecie zrobić również grubsze krakersy 🙂 – u mnie niektóre miały ok. 5 mm) Przed końcem wałkowania posypujemy ciasto ziarenkami / przyprawami i wałkiem „wciskamy” je w ciasto – w ten sposób idealnie skleją się z ciastem będąc jednocześnie jego dekoracją.
Ciasto kroimy w paski, trójkąty lub używamy gotowych foremek 😉 (ja na początku zdecydowałam się na foremki a pod koniec wycinałam trójkąty)
Pieczemy 10-15 minut (do momentu aż się przyrumienią) w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Takie krakersy to idealna przekąska na imprezę. Świetnie komponują się z sosem tzatziki, masłem czosnkowym, czy sosami warzywnymi ( pomidorowym , z pieczonej papryki ..:)). Większe kawałki mogą posłużyć jako jadalna podstawka pod ulubioną sałatkę lub pastę (np. z awokado / makreli ).
Istnieje pewnie nieskończona liczba zastosowań. Same również smakują świetnie !
A Wy z której wersji skorzystacie?
No Comments