Browsing Category : MiejskoWiejsko

Babeczki cukiniowe

Brownie babeczki z cukinii z malinami


Kto by się spodziewał, że z połączenia cukinii i malin wyjdą takie smakołyki? Babeczki cukiniowe są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe i owocowe. Smak samej cukinii jest prawie niewyczuwalny, więc nawet jeśli ktoś za nią nie przepada pokocha te ciastka 🙂 Są łatwe w przygotowaniu i szybko można się nimi delektować. Polecam szczególnie deser dla dzieci,  można w ten sposób przemycić…

Read More »
Ser Halloumi

Sałatka z serem Halloumi


Ser Halloumi to przepyszny cypryjski, owczy ser, który najlepiej smakuje na ciepło prosto z grilla. Ale ja uwielbiam go także jako dodatek do różnych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedną z nich. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, kiełbasek, mięs, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie dla wszystkich smakoszy sałatek 🙂 Polecam do niej owocowy…

Read More »
Tort Czekoladowo-Truskawkowy

Tort czekoladowo-truskawkowy


Przyjaciółka poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu tortu urodzinowego dla jej trzyletniej córki – Alicji. Kiedy zapytałam co lubi Ala, usłyszałam, że Ala najbardziej na świecie lubi truskawki 🙂 Ucieszyłam się, przecież sezon na truskawki jeszcze trwa, znam kilka przepisów na torty, więc na pewno uda mi się coś przyrządzić… Nie było łatwo, uwierzcie mi, że najtrudniej jest przyrządzać dania,…

Read More »
Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami

Ciasto z budyniem waniliowym i truskawkami


Zasypujemy Was ostatnio przepisami z zastosowaniem truskawek 🙂 Nic dziwnego, bo sezon powoli dobiega końca, trzeba go maksymalnie wykorzystać. Ciasto, które dzisiaj proponujemy, należy do jednych z moich ulubionych i kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama często przyrządzała podobne, bo jest szybkie i można podać je z różnymi owocami i w różnych odsłonach smakowych. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie…

Read More »
Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków gruntowych i rzodkiewki


Sezon na ogórki w pełni. Czy wiecie, ile dobroczynnych właściwości mają te warzywa? Posiadają zdolność odkwaszania organizmu, zawierają dużą ilość wody, czyli są niskokaloryczne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, są pomocne w zwalczaniu obrzęków, zapobiegają zaparciom i tak dalej…  Bardzo często podaję ogórki jako dodatek do obiadu czy to w postaci mizerii, czy jako składnik sałatek.  Dzisiaj znów ogórek…

Read More »
chia z owocami

Jogurt z chia i owocami


Jakże prosty, ale wyśmienity deser. Sprawdzi się doskonale w każdej sytuacji: podwieczorek, do pracy, na przyjęcie lub jako pyszny deser do porannej kawy. Ja go po prostu uwielbiam. Musimy tylko pamiętać o przyrządzeniu samego jogurtu z nasionami chia wieczorem przed pójściem spać, a rano już tylko dodać świeże owoce i gotowe 🙂 Jeśli robicie deser latem, śmiało można schłodzić go…

Read More »
Sernik na zimno

Sernik “na zimno” z nasionami chia


Nie od dziś wiadomo, że nasiona chia są doskonałym źródłem wielu dobroczynnych substancji, mi.in. kwasów omega 3, których zawierają więcej niż łosoś atlantycki, są także bardziej bogate w żelazo niż słynący z niego szpinak, oraz bogatsze w wapń niż mleko. Ponadto mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i…

Read More »
Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa

Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, otwieram lodówkę i sprawdzam jakie mam składniki i co jestem w stanie z nich wyczarować. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie miała w domu przynajmniej jednej paczki szpinaku w zamrażarce 🙂 W szafce z kolei znalazła się uwielbiana przeze mnie mąka orkiszowa, w lodówce trochę fety i tak powstał pomysł na tartę orkiszową…

Read More »
ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane z truskawkami


Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam ten okres… żeby nacieszyć się truskawkami wykorzystuję je w większości deserów, które przygotowuję dla mojej rodziny. Na pewno w najbliższym czasie pojawi się jeszcze niejeden truskawkowy przysmak. Dziś przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych, bo tych najprostszych i szybkich do przygotowania – oto bardzo proste ciasto kukurydziane, które tak naprawdę można zrobić z sezonowymi…

Read More »
owsianka na zimno

Letnia owsianka na zimno


Latem zdecydowanie częściej lubię jeść zimne, owocowe śniadania. Są sycące, orzeźwiające i bardzo optymistyczne 🙂 Jeśli jesteście fanami owsianki na ciepło, ta na zimno może Wam się spodobać! Jest zupełnie inna, dla mnie, o wiele bardziej aromatyczna i smaczna a wszystko to za sprawą świeżych owoców, których teraz mamy coraz więcej w zasięgu ręki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na…

Read More »

Pasztet z cukinii


Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Ja tam zdecydowanie wolę go w wersji warzywnej. Pasztet z cukinii aromatyczny, kolorowy i przyciąga zapachem świeżych ziół. Tak naprawdę można go przyrządzać o każdej porze roku i z dowolnych składników. Dziś moja propozycja to pasztet z cukinii, marchwi , groszku, pomidorków koktajlowych. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki 🙂 I co…

Read More »

Ciasto “Delicja”


Ciasto robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu. Przepisów na nie jest wiele, ale stworzyłam swój własny wg swoich upodobań. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem smaczny i zdrowy 🙂 Co prawda przed zjedzeniem musi poleżeć kilka godzin w lodówce, ale uwierzcie mi, że warto poczekać 🙂 Składniki: Spód: 3 jajka mąka kukurydziana  4 łyżki ksylitol 3 łyżki proszek do…

Read More »
Makaron z liśćmi rzodkiewki

Makaron z liśćmi rzodkiewki


Nie lubię marnować 😉 Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie elementy produktów jakich używam, np. warzyw. Tym bardziej, że każda ich część zawiera inne ważne witaminy, składniki mineralne itp. szczególnie warzywa wiosenne, nowalijkowe. Najwięcej witamin jest w łodygach, które często lądują w śmietniku! Ważne jest jednak to, żeby warzywo było ze sprawdzonego źródła, szczególnie gdy wykorzystujemy liście. Pochłaniają one bowiem…

Read More »

Chleb Pełnoziarnisty “na słodko”


Uwielbiam zapach pieczonego chleba… Kiedyś kupowałam chleb, nie zwracając uwagi na skład, kolor, rodzaj mąki z jakiej był upieczony. Wraz z upływem czasu i coraz większą świadomością jedzenia zaczęłam przyglądać się składom produktów, które kupuję i  przeraziło mnie, co może znaleźć się w chlebie… Zaczęłam więc szukać przepisów na chleb pełnoziarnisty, który był jednym z elementów mojej diety i skomponowałam…

Read More »

Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym


Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek ☺ Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył…

Read More »

Wywiad czytelników z dietetykiem – Anna Szlosek


Anna Szlosek – to dietetyk i cudowną osoba, która uwielbia dzielić się swoją wiedzą;) Udziela konsultacji on-line, pisze bloga i obecnie jest w trakcie kolejnej specjalizacji dot. diety dzieci i kobiet w ciąży.  Dzisiaj odpowiada na Wasze pytania dotyczące zadane z okazji urodzinowych wydarzeń na MiejskoWiejsko. Jesteście ciekawi odpowiedzi? Razem z Anią zapraszamy do czytania 🙂 Czego należy unikać poza czekoladą,…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »
mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!


Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które…

Read More »

Zimowe ciasteczka korzenne


Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; ) Składniki (na 20-25 ciasteczek): Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär)…

Read More »

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Składniki na (3-4 porcje): Rukola 1 opakowanie…

Read More »

KONKURS “MOJA KUCHNIA-MOJE INSPIRACJE” MiejskoWiejsko & Legal Cakes


Wiecie, że gotowanie to jedna z moich pasji. Najbardziej lubię w niej to, że mogę poszukiwać inspiracji na każdym kroku – w lodówce i na sklepowej półce, w szkole, na imprezie, wycieczce, zdjęciach, Facebooku, spacerze i podczas wyjazdu w rodzinne strony. Poszukuję wszędzie i odnoszę wrażenie, że im więcej szukam, tym więcej widzę miejsc, które pozostają ciągle do odkrycia. Uwielbiam…

Read More »

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Kurczak pieczony w majeranku i soli himalajskiej


Pieczony kurczak to jedno z dań, które nie wymaga długich przygotowań i świetnie sprawdza się w roli weekendowego obiadu. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego mięsa (najlepsze jest w chowu ekologicznego), czasu na zamarynowanie i pieczenie.   Był już cytrusowy kurczak z jabłkami – dzisiaj przedstawiam bardzo klasyczny, polski majeranek i trochę mniej popularną sól himalajską – znaną ze swoich właściwości…

Read More »

Lunchbox “ZIELONY”


Dzisiaj przepis na bardzo prosty zielony lunchbox. Smak jest klasyczny i dla większości znany. Świetnie sprawdza się na zimno, w trasie, w szkole i oczywiście w pracy. Produkty na ten lekki lunchbox kupicie w każdym sklepie, o każdej porze roku 😉  Składniki (na 2 porcje): Pierś z kurczaka 1 duża (ok. 150-200g) Jogurt naturalny 1 kubeczek (ok. 200g) Brokuł 1…

Read More »

Sos z pieczonej papryki i bakłażana


O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;) Były już wariacje pomidorowe, pomidorowo-bazyliowe i paprykowe. Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne…

Read More »

Placki dyniowe z curry (bezglutenowe)


Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję? Składniki na ok. 6 porcji: Dynia 1 kg Cebula 2 szt. Jajka wiejskie 3 szt. Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1) Mąka…

Read More »

Smoothie awokado-banan-mleko roślinne


Mam słabość do awokado … Kiedyś namiętnie tworzyłam z niego pasty, dodawałam do kanapek i sałatek.   Ostatnio jednak coraz częściej używamy go jako bazy do koktajli.  Podczas tworzenia śniadaniowych koktajli mamy jedną zasadę – mają być proste, szybkie w przygotowaniu i składać się z maksymalnie 3-4 składników. W kwestii logistycznej – super, bo nie zastanawiamy się, jak zdobyć wszystkie składniki i…

Read More »

Malinowo-jeżynowy deser w wersji paleo


Uwielbiam kuchenne eksperymenty, desery, owoce i wszystko, co kolorowe i smaczne. Wędrując po bazarku w sobotni poranek natknęliśmy się na jeżyny. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam te owoce, więc bez dłuższego zastanawiania się,  razem z malinami, wylądowały w naszym koszyku. Połowa zniknęła jeszcze przed obiadem, z drugiej powstał deser – przepyszne ciasto owocowe. Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję, nie…

Read More »

Czekoladowy koktajl z awokado


O dobroczynnym wpływie awokado na nasz organizm przeczytacie w niejednej publikacji o zdrowiu. Zainteresowanym polecam artykuł o 33 właściwościach awokado  Awokado to produkt, który należy do „czystej piętnastki”– listy wybranych produktów, które po przebadaniu wykazują najmniejszą ilość zawartych w nich pestycydów. Jakiś czas temu był to produkt trudno dostępny, obecnie kupicie go w każdym sklepie i warzywniaku. Co można z niego zrobić?  Ze…

Read More »

Wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie


Macie ochotę na “coś słodkiego”? Zapraszam na pyszne wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie. Jest owocowe, orzeźwiające i lekkie. Uwaga! Wciąga! Składniki: Kruchy spód: Masło 80-90g Syrop klonowy (lub inny słód) 4 łyżki Orzechy tarte (u mnie były włoskie) 4 łyżki Mąka ryżowa 8 łyżek Żółtka kurze 4 szt. Masa jogurtowa: Jogurt grecki 450-500g Wiśnie mrożone 200g Syrop z agawy…

Read More »