Zimowe ciasteczka korzenne

Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; )

Składniki (na 20-25 ciasteczek):

Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär) 1 szklanka 300g

Masło – 100g

Jajko wiejskie 1 szt.

Cukier puder- 3 łyżki (ewentualnie 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu , który wcześniej będzie rozdrobiony na puder)

Kakao naturalne– 2 łyżki

Cynamon – 2 łyżeczki

Kardamon – 1 łyżeczka

Imbir (w proszku) – 1 łyżeczka

Ciepła woda (w temp. 30-40°C) – ok. pół szklanki

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mieszankę, przyprawy, kakao i cukier) mieszamy dokładnie z masłem , jajkiem i powoli dolewamy wody, ugniatając ciasto. Powinno być błyszczące i elastyczne (dolewajcie wody „na oko”, tak, żeby konsystencja była cały czas pod kontrolą).

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3-5mm i wykrawamy ulubione kształty. Ja robiłam duże i malutkie serca.

Ciastka pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg + grzanie góra-dół).

zimowe ciasteczka

Po przestudzeniu można je udekorować lukrem, kolorowymi wzorkami, gorzką czekoladą albo cukrem pudrem 😉 Bez polewy też smakują wyśmienicie!

Jakie ciasteczka serwujecie w Waszych domach z okazji Świąt? Lubicie takie korzenne aromaty? Czym jeszcze przyprawiacie takie wypieki? Czekam na pomysły!

6 komentarzy

  • jaa23 24 grudnia 2016 at 22:31

    Fajne, proste w wykonaniu. Zrobiłam i chociaż nie miałam akurat w domu wszystkich przypraw z przepisu, wykorzystałam przyprawę do piernika. A potem… potem wpadłam na pomysł, by powtórzyć pieczenie ciasteczek, ale białych, bo mój mąż woli białe ciasta. I tak zrobiłam (pominęłam w przepisie wiadomo co – kakao i przyprawę do piernika). Wyszły mi przecudne świąteczne ciasteczka. 🙂

    Reply
    • Michalina 3 stycznia 2017 at 11:34

      Super pomysł! I o to chodzi! Trzeba wymyślać, tworzyć i poszukiwać 🙂 Ciasteczka wyszły śliczne – widziałam na Facebooku 🙂

      Reply
  • DamaPikowa 28 grudnia 2016 at 01:15

    przy okazji należy podkreślić, że życie jest za krótkie, żeby ciastka korzenne i pierniczki jeść tylko w święta! 😉

    Reply
    • Michalina 3 stycznia 2017 at 11:22

      Zdecydowanie się zgadzam! U nas cała zima pachnie cynamonem, kardamonem i pomarańczą 😉 A czasami nawet już jesień 🙂

      Reply
  • Anilewe 29 grudnia 2016 at 06:35

    czy mozna do tych ciastek użyć mąki pszennej?

    Reply
    • Michalina 29 grudnia 2016 at 07:10

      Można użyć mąki pszennej 😉

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; )