kulki tytułowa

Wege kulki proteinowe

Od dawna poszukiwałam „przepisu idealnego” na posiłek po treningu. Takiego, który przede wszystkim nie wymaga żadnego specjalnego przygotowania przed zjedzeniem, skomplikowanego przechowywania, długiego pieczenia, jest smaczny i energetyczny. Ważne też było dla mnie znalezienie suplementu, który pozwoli zastąpić tak popularne w koktajlach proteinowych izolaty białka serwatki (czyli coś co pozostaje po wyrzuceniu laktozy i tłuszczy z serwatki) białkiem roślinnym.  I nie chodzi tu o wykluczanie białka zwierzęcego, tylko wszystkie substancje, które znajdują się tam „przy okazji”, m.in. słodziki, stabilizatory, aromaty, barwniki itede itepe… Szukałam, szukałam i znalazłam 🙂 Dzisiaj prezentuję zatem w 100% naturalne, bezglutenowe, wege kulki energetyczne 🙂

Składniki :

100g daktyli suszonych

50g orzechów nerkowca

50g tahiny (pasty sezamowej) / można zastąpić masłem orzechowym

50g białka PUR YA ! (jeśli tego nie macie możecie zastąpić ulubionymi otrębami, płatkami owsianymi – czym tylko lubicie;))

2 łyżki kakao naturalnego

4 łyżki otrębów owsianych (do obtoczenia w nich kulek)

2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie – ale spróbujcie masy przed dodaniem:))

Przygotowanie :

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i ostawiamy na ok. 1 godzinę (min. 30 minut). Po tym czasie połowę wody odlewamy i dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy, w razie konieczności dodajemy syrop z agawy. Masa powinna mieć bardzo gęstą i lepką konsystencję. Na koniec formujemy kulki i obtaczamy w otrębach owsianych.

kulki składniki

Taka przekąska to naprawdę rewelacyjne rozwiązanie na szybki posiłek po treningu, w trakcie wycieczki, długiego spaceru, pikniku a nawet do szkoły, czy na studia w ramach drugiego śniadania. Smakuje wyśmienicie, wygląda atrakcyjnie i doskonale uzupełnia zapotrzebowanie energetyczne po wysiłku.

kulki gotowe

Jak Wam się podoba taka odsłona energetycznego „wspomagacza”?

4 komentarze

  • Kasia 15 lipca 2016 at 17:34

    Kulki są mega pyszne 🙂 Zgodnie z zaleceniami białko zastąpiłam otrębami, natomiast do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych.

    Reply
    • Michalina 16 lipca 2016 at 21:10

      Cieszę się bardzo 😉

      Reply
  • Zosia 11 września 2016 at 18:58

    Ile takich kulek wychodzi?

    Reply
    • Michalina 11 września 2016 at 20:41

      Z tej porcji wychodzą dokładnie 4 kulki – takie, jak na zdjęciach (trochę mniejsze niż muffinki)

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)