Browsing Category : DO PRACY

Naleśniki kukurydziane


Moje dzieci uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Tym raze przyrządzić je w nieco innej wersji i zamiast klasycznej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej. Takie naleśniki kukurydziane wychodzą pyszne, lekko chrupiące i maja piękny złocisty kolor. Młodszy syn woli je w wersji słonej, dlatego przyrządzam zawsze kilka ze szpinakiem, z kolei starszy woli je na słodko, więc podaję je z dżemem…

Read More »

Jesienne placki z cukinii


Późne lato i jesień to niezwykle kolorowy czas pełen dużo tańszych sezonowych warzyw i owoców. Niektórzy mają to szczęście, że cukinię zrywają we własnym ogródku! Takie warzywa rosną teraz jak na drożdżach i jest ich wyjątkowo dużo w tym roku, co bardzo mnie cieszy. Większość ląduje w słoikach, zaprawiona w curry wyśmienicie smakuje zimą jako dodatek do obiadu. Często też przyrządzam…

Read More »

Lekki deser z awokado


Nie każdy lubi awokado a jest to owoc bogaty w witaminę A, potas oraz w kwasy tłuszczowe, które dają uczucie sytości, a tym samym zwiększają tempo metabolizmu i zmniejszają masę ciała. Awokado oczyszcza też organizm z toksyn, pomaga zwalczać wolne rodniki. I choć jego smak pozostawia wiele do życzenia, warto po nie sięgać i wykorzystywać do wielu ciekawych dań ,…

Read More »

Domowa pasta jajeczna


Jajka to składnik, który zawsze mam w lodówce. W krótkim czasie można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań – od jajecznicy, jaj sadzonych, jajek po wiedeńsku, pysznych omletów kończąc na moich ulubionych pastach kanapkowych.  Dzisiaj na MiejskoWiejsko jedna z nich – domowa pasta jajeczna z żółtym serem i świeżymi ziołami! Składniki na 1 porcję: Jaja 3 sztuki ser żółty dobrej…

Read More »

Zielone orzeźwiające smoothie


Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że koktajl to jedna z najszybszych alternatyw dla drugiego śniadania. Nie wymaga wiele wysiłku ani zbyt dużego nakładu czasu. Moje ulubione koktajle to te zielone – mam do nich słabość z kilku powodów: zawsze zachwycają kolorem, są istną bombą witaminową a przy okazji smakują niczym najlepszy deser świata (zwłaszcza w upalne dni). Dzisiaj przepis…

Read More »
Babeczki cukiniowe

Brownie babeczki z cukinii z malinami


Kto by się spodziewał, że z połączenia cukinii i malin wyjdą takie smakołyki? Babeczki cukiniowe są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe i owocowe. Smak samej cukinii jest prawie niewyczuwalny, więc nawet jeśli ktoś za nią nie przepada pokocha te ciastka 🙂 Są łatwe w przygotowaniu i szybko można się nimi delektować. Polecam szczególnie deser dla dzieci,  można w ten sposób przemycić…

Read More »
Ser Halloumi

Sałatka z serem Halloumi


Ser Halloumi to przepyszny cypryjski, owczy ser, który najlepiej smakuje na ciepło prosto z grilla. Ale ja uwielbiam go także jako dodatek do różnych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedną z nich. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, kiełbasek, mięs, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie dla wszystkich smakoszy sałatek 🙂 Polecam do niej owocowy…

Read More »
Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa

Orkiszowa tarta serowo-szpinakowa


Kiedy nie mam pomysłu na obiad, otwieram lodówkę i sprawdzam jakie mam składniki i co jestem w stanie z nich wyczarować. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym nie miała w domu przynajmniej jednej paczki szpinaku w zamrażarce 🙂 W szafce z kolei znalazła się uwielbiana przeze mnie mąka orkiszowa, w lodówce trochę fety i tak powstał pomysł na tartę orkiszową…

Read More »
owsianka na zimno

Letnia owsianka na zimno


Latem zdecydowanie częściej lubię jeść zimne, owocowe śniadania. Są sycące, orzeźwiające i bardzo optymistyczne 🙂 Jeśli jesteście fanami owsianki na ciepło, ta na zimno może Wam się spodobać! Jest zupełnie inna, dla mnie, o wiele bardziej aromatyczna i smaczna a wszystko to za sprawą świeżych owoców, których teraz mamy coraz więcej w zasięgu ręki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na…

Read More »

Pasztet z cukinii


Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Ja tam zdecydowanie wolę go w wersji warzywnej. Pasztet z cukinii aromatyczny, kolorowy i przyciąga zapachem świeżych ziół. Tak naprawdę można go przyrządzać o każdej porze roku i z dowolnych składników. Dziś moja propozycja to pasztet z cukinii, marchwi , groszku, pomidorków koktajlowych. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki 🙂 I co…

Read More »
Makaron z liśćmi rzodkiewki

Makaron z liśćmi rzodkiewki


Nie lubię marnować 😉 Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie elementy produktów jakich używam, np. warzyw. Tym bardziej, że każda ich część zawiera inne ważne witaminy, składniki mineralne itp. szczególnie warzywa wiosenne, nowalijkowe. Najwięcej witamin jest w łodygach, które często lądują w śmietniku! Ważne jest jednak to, żeby warzywo było ze sprawdzonego źródła, szczególnie gdy wykorzystujemy liście. Pochłaniają one bowiem…

Read More »

Chleb Pełnoziarnisty “na słodko”


Uwielbiam zapach pieczonego chleba… Kiedyś kupowałam chleb, nie zwracając uwagi na skład, kolor, rodzaj mąki z jakiej był upieczony. Wraz z upływem czasu i coraz większą świadomością jedzenia zaczęłam przyglądać się składom produktów, które kupuję i  przeraziło mnie, co może znaleźć się w chlebie… Zaczęłam więc szukać przepisów na chleb pełnoziarnisty, który był jednym z elementów mojej diety i skomponowałam…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »

Pasztet z warzyw z rosołu i wątróbki drobiowej


Rosół – to danie, które w naszych kuchniach zajmuje wyjątkowe miejsce (o tym, jak ugotować rosół możecie przeczytać TUTAJ). Nie dość, że uwielbiamy go jeść na niedzielne pierwsze danie, to robimy z niego cuda – przeróżne zupy, galaretki, risotto i wiele innych. Dzisiaj sposób, aby wykorzystać go w 100%. Kiedy już zużyjemy bulion na ulubioną zupę, a z mięsa zrobimy…

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami


Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na pastę kanapkową, która pojawia się u nas bardzo często – czy to jako szybki „twór” na śniadania, czy jako urozmaicenie imprezowego stołu. Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, wegańska i bezglutenowa – i dla Was i Waszych gości może okazać się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo – może…

Read More »

Domowa czekolada z olejem z czarnuszki


Dzisiaj słodka propozycja dla wszystkich odważnych czekoladoholików 🙂 W końcu zdecydowałam się na stworzenie własnej czekolady, a z racji ostatniego wyzwania, które otrzymałam od Was na Facebooku – postanowiłam, że pójdę na całość! Czarnuszka, kakao i miód? Czy to możliwe?  Oto przed Wami domowa czekolada z olejem z czarnuszki i migdałami! Składniki: Olej kokosowy nierafinowany Oleania 100g Kakao naturalne 90g Miód…

Read More »
orzechowe niebo

Orzechowe niebo – o deserze, który zostanie z Tobą na zawsze ;)


Ten deser miał powstać z dedykacją dla osób, które nie mogą jeść jajka. Taki przynajmniej miałam zamysł. W trakcie tworzenia i kompletowania produktów okazało się, że będzie też absolutnie bezglutenowy i wegański – cóż za miły zbieg okoliczności 🙂. Spieszę z przepisem na to orzechowe niebo, bo wiem, że bardzo na niego czekacie. Dodam jeszcze tylko, że jest banalnie prosty…

Read More »

Paleo donuts – historia pączków, w których się zakochasz!


W końcu! Sama nie mogłam się doczekać tego przepisu! Wiem, że bardzo byliście ciekawi paleo donuts, które powstały z okazji dnia babci i dziadka. To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko w diecie paleo. Jest odpowiedni również dla wszystkich eliminujących gluten, chorujących na hashimoto i obniżających indeks glikemiczny swoich dań. Powiem Wam, że było ciężko, ale przetrzymałam kilka…

Read More »

Pasta z awokado, pomidora i czosnku


Dzisiaj niezwykle prosty przepis na jedną z moich ulubionych past. Jest bardzo smaczna, pasuje jako dodatek do kanapek, warzyw, imprezowych przekąsek i różnych mięs. Pasta z awokado, pomidora i czosnku to szybki, zdrowy i pożywny zamiennik masła, pasztetów, czy też innych „smarowideł”. Składniki (na ok. 4 porcje): Awokado 2 szt. Pomidor 2 szt. Czosnek 1 ząbek Sól szczypta Pieprz –…

Read More »

Jak ugotować rosół?


Jak ugotować rosół? Jest naszym narodowym daniem, bazą do wielu potraw. Co dom, to inny przepis – często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przyrządzamy go z przeróżnych składników – warzyw surowych i pieczonych, kości, mięs a nawet z ryb i ości! Dodajemy do niego lane kluski, makarony i ziemniaki. Sam bulion to idealna baza do zup, sosów, mięs, risotto i…

Read More »

Jaglanka idealna!


Jaglanka. Jedna z najzdrowszych kasz. Długo nie mogłam się do niej przekonać. Ciągle była albo za sucha, albo bez smaku. Kiedy gotowałam dłużej… robił się z niej budyń. Teraz to jedno z najczęściej pojawiających się u nas jesiennych i zimowych śniadań. Jak wygląda jaglanka idealna? Jak ją przyrządzić? Dzisiaj przedstawię Wam kilka wariantów, które skradły moje serce 🙂 Proporcje (na…

Read More »

Pomarańczowy piernik bezglutenowy


To ciasto to absolutny hit tej zimy i Świąt. Święta co prawda już za pasem, ale za to Pani Zima za oknem dopiero się rozkręca. Przygotujecie je w 15 minut, upieczecie w niecałą godzinę. Wypełni Wasz dom cudownym aromatem pomarańczy, cynamonu i czekolady. Dodatkowo sprawdzi się w kuchni osób na diecie bez glutenu, cukru i niskowęglowodanowej. Zapraszam na przepyszny pomarańczowy…

Read More »

Zimowe ciasteczka korzenne


Święta to wspaniały czas, który bardzo lubię. Uwielbiam aromat ciast i ciasteczek zimowych, które co roku towarzyszą przedświątecznym przygotowaniom. Dzisiaj przedstawiam przepis, który wypełni Wasz dom głębokim zapachem kardamonu, kakao, imbiru i cynamonu… To ciastka a’la pierniczki, jednak są chrupiące, maślane i delikatne. Zapraszam na zimowe ciasteczka korzenne ; ) Składniki (na 20-25 ciasteczek): Mieszanka mąki bezglutenowej (użyłam firmy Schär)…

Read More »

Sałatka z gorgonzolą i gruszką


Ten smak poznałam chyba w ubiegłym roku na jednej z imprez u mojej koleżanki. Tak bardzo zapadł mi w pamięć, że do dziś regularnie pojawia się w naszym domu na, kolacjach i w formie lunchboxa. Sałatka z gorgonzolą i gruszką to bardzo prosta kompozycja intensywnych a zarazem delikatnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Składniki na (3-4 porcje): Rukola 1 opakowanie…

Read More »

Zebra bezglutenowa


„Zebra to w paski koń, zebra to bezpieczny tor…” taką piosenkę śpiewałam w szkole podstawowej. Zebra to nie tylko przejście dla pieszych i pasiaste stworzenie. To wspaniałe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że kiedy byłam młodsza, z fascynacją przyglądałam się temu, jak ciasto lane naprzemiennie, tworzy czarno-białą kompozycję. Aby odświeżyć historię sprzed lat  zdecydowałam się na przygotowanie tego wesołego ciasta 🙂…

Read More »

Ratunek dla zabieganych i “pełne kalorie”, czyli kilka słów o Legal Cakes


Śledząc bloga wiecie, że cenię sobie dobrą jakość produktów. To, z czego czerpiemy energię, buduje również nasze mięśnie, wzmacnia odporność i wspomaga wiele procesów fizycznych i psychicznych. Sama jestem osobą aktywną, dużo się u mnie dzieje – w tygodniu pracuję, ćwiczę, gotuję, uczę, weekendami studiuję.. i piszę dla Was!  I są takie dni, kiedy totalnie nie mam czasu na długie godziny…

Read More »

Zielone smoothie “sałatkowe”


Lubicie sałatki? My bardzo 🙂 To szybki posiłek, który wymaga minimum przygotowania i można go zabrać na uczelnię, do pracy i na wycieczkę. Dzisiaj również sałatkowo – tym razem w formie płynnej!  Zapraszam na zielone smoothie “sałatkowe” – możliwe również do zabrania “na wynos” – wystarczy słoiczek lub szczelny pojemniczek na koktalje:) Składniki (na 2 porcje): Jarmuż 25g  (2 duże…

Read More »

Daktylowy krem orzechowy


Daktyle kupuję w sporej ilości – służą u nas do produkcji batoników i jako dodatek do porannej jaglanki. Można ich używać na przeróżne sposoby – są doskonałą alternatywą dla klasycznego cukru w wypiekach i kremach. Ostatnio, robiąc naleśniki – postanowiłam, że będą na słodko 🙂 Co do nich wrzuciłam? Przepyszny daktylowy krem orzechowy! Jest absolutnie banalny w wykonaniu, potrzebujemy tylko blendera…

Read More »

Lunchbox z indykiem i quinoa „CYTRYNOWY”


Przed Wami ósmy i zarazem ostatni Lunchbox w Projekcie. Nie oznacza to, że nie będzie już żadnych opcji śniadaniowych – wręcz przeciwnie! Śniadania to podstawa i na pewno będzie tego więcej i więcej i więcej 😀 Z dedykacją dla wszystkich wielbicieli cytrynowych smaków, dbających o linię i ciekawych nowych połączeń smakowych. Uwaga, uwaga! Nadchodzi orzeźwiający i lekki – lunchbox cytrynowy z indykiem…

Read More »

Smoothie jagodowe z siemieniem lnianym


Jak zaczynacie każdy dzień? Lubicie koktajle? U nas w zdecydowanej większości rozpoczynamy kolorowo i owocowo, albo warzywnie. Smoothie ma to do siebie, że robi się je szybko, można wrzucić każdy owoc, połączyć z innym, wsypać pestki i zawsze wychodzi coś baaardzo smacznego. Tak było i tym razem 😉 Poznajcie smoothie jagodowe z siemieniem lnianym. Kolor ma obłędny, chętnie kupiłabym sobie…

Read More »
Poznajcie smoothie jagodowe z siemieniem lnianym. Lubi jesień i zimę. Dba o poziom witaminy C i dostarcza kwasów Omega-3. Na pewno polubi też Ciebie :)