Wątróbka drobiowa w sosie musztardowym

Lubicie wątróbkę? Ja lubię,  choć  jadam  ją  sporadycznie.  Moim  zdecydowanym  faworytem  wśród  „sposobów na”  jest wątróbka drobiowa w sosie musztardowym. To bardzo prosty przepis, który nie wymaga posiadania „składników specjalnych”, zajmuje niewiele czasu i ma wyjątkowy smak, który mnie kojarzy się trochę z tą domową wątróbką jadaną w okresie dzieciństwa.

Składniki (na 2-3 porcje):

Wątróbka drobiowa 250-300g

Cebula 1 szt.

Ziele angielskie 3 ziarenka

Liść laurowy 2 szt.

Musztarda (ulubiona) 2 łyżki

Olej 1 łyżka

sól, pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Podgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę pokrojoną w plasterki/piórka, solimy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebula się zeszkli (ok. 10 minut na średnim ogniu).

W tym czasie kroimy wątróbkę,  mieszamy z musztardą i odstawiamy na 5-10 minut.

Kiedy cebula zmieni kolor, zwiększamy ogień i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją z każdej strony tak, żeby w miarę równomiernie się ścięła (ok. 5 minut cały czas pilnując, żeby niczego nie przypalić- w razie konieczności można dolać odrobinę wody). Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 15-20 minut do momentu aż wątróbka zmięknie.

Podajemy z ulubioną surówką – u nas klasycznie – z kapustą kiszoną.

watrobka-steps

Jakie są Wasze sposoby na wątróbkę? Jadacie w domu ? Z czym najchętniej?

3 komentarze

  • Kasia 27 listopada 2016 at 10:00

    Ale mi narobiłaś smaku. ;P
    Dawno już nie jadłam wątróbki.

    Reply
  • Piotr 21 kwietnia 2017 at 22:56

    Witam,cebule dusze na niewielkiej ilosci oleju,nastepnie sparzam watrobke ok 4-5 min,wyciagam z wody od razu na patelnie z cebula przykrywam i dusze na wolnym ogniu ok 10 min.Watrobka peka w ustach,jest idealna.

    Reply
    • Michalina 22 kwietnia 2017 at 00:46

      Nie znałam tego sposobu – brzmi bardzo ciekawie;) co takiego daje sparzenie wątróbki w wodzie?

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)

Lubicie wątróbkę? Ja lubię, choć jadam ją sporadycznie. Moim zdecydowanym faworytem wśród "sposobów na" jest wątróbka drobiowa w sosie musztardowym.