Browsing Category : BEZ GLUTENU

Naleśniki kukurydziane


Moje dzieci uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Tym raze przyrządzić je w nieco innej wersji i zamiast klasycznej mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej. Takie naleśniki kukurydziane wychodzą pyszne, lekko chrupiące i maja piękny złocisty kolor. Młodszy syn woli je w wersji słonej, dlatego przyrządzam zawsze kilka ze szpinakiem, z kolei starszy woli je na słodko, więc podaję je z dżemem…

Read More »

Jesienne placki z cukinii


Późne lato i jesień to niezwykle kolorowy czas pełen dużo tańszych sezonowych warzyw i owoców. Niektórzy mają to szczęście, że cukinię zrywają we własnym ogródku! Takie warzywa rosną teraz jak na drożdżach i jest ich wyjątkowo dużo w tym roku, co bardzo mnie cieszy. Większość ląduje w słoikach, zaprawiona w curry wyśmienicie smakuje zimą jako dodatek do obiadu. Często też przyrządzam…

Read More »

Lekki deser z awokado


Nie każdy lubi awokado a jest to owoc bogaty w witaminę A, potas oraz w kwasy tłuszczowe, które dają uczucie sytości, a tym samym zwiększają tempo metabolizmu i zmniejszają masę ciała. Awokado oczyszcza też organizm z toksyn, pomaga zwalczać wolne rodniki. I choć jego smak pozostawia wiele do życzenia, warto po nie sięgać i wykorzystywać do wielu ciekawych dań ,…

Read More »

Ekspresowa kukurydziana pizza z patelni


Chyba każdy z nas uwielbia pizzę… Jedni na grubym, inni na cienkim cieście. Tę “prawdziwą” włoską i amerykańską “na bogato”. Przepisów jest wiele, klasyczna pizza to ta na pszennym drożdżowym spodzie. Nie wszyscy mogą pozwolić sobie na mąkę pszenną w swojej kuchni, ja staram się jej unikać. Dzisiaj przygotowałam dla Was pizzę w wersji expres z patelni! Tak, przygotujecie ją…

Read More »

Domowa pasta jajeczna


Jajka to składnik, który zawsze mam w lodówce. W krótkim czasie można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań – od jajecznicy, jaj sadzonych, jajek po wiedeńsku, pysznych omletów kończąc na moich ulubionych pastach kanapkowych.  Dzisiaj na MiejskoWiejsko jedna z nich – domowa pasta jajeczna z żółtym serem i świeżymi ziołami! Składniki na 1 porcję: Jaja 3 sztuki ser żółty dobrej…

Read More »

Fit-Banoffee


Jestem miłośniczką wszelkich dobrych słodyczy, zwłaszcza tych zdrowych 🙂 Zawsze staram się, żeby w mojej kuchni było jak najmniej białego cukru, przetworzonych, gotowych i przypadkowych przekąsek. Lubię szukać zdrowszych zamienników i eksperymentować z nowymi przepisami (a potem dzielić się tym z Wami :)) Dzisiejszą propozycją jest deser, który łączy te wszystkie moje ulubione smaki w jeden zdrowy deser. Słodyczy dodają…

Read More »

Zielone orzeźwiające smoothie


Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że koktajl to jedna z najszybszych alternatyw dla drugiego śniadania. Nie wymaga wiele wysiłku ani zbyt dużego nakładu czasu. Moje ulubione koktajle to te zielone – mam do nich słabość z kilku powodów: zawsze zachwycają kolorem, są istną bombą witaminową a przy okazji smakują niczym najlepszy deser świata (zwłaszcza w upalne dni). Dzisiaj przepis…

Read More »

Szkolne ciasteczka z poppingu jaglanego


Szkolne ciasteczka z poppingu jaglanego to inspiracja wspomnieniami z dzieciństwa, do których często wracam w mojej kuchni.  Zawsze zajadałam się dmuchanym ryżem… Potrafiłam siedzieć godzinami i zjadać ziarenko po ziarenku i nawet dzisiaj mam takie dni, że lubię skubnąć go zamiast popcornu, czy innych słodyczy. Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł na przekąskę, którą wrzucam dzieciom do szkolnej śniadaniówki. Zamiast…

Read More »
Babeczki cukiniowe

Brownie babeczki z cukinii z malinami


Kto by się spodziewał, że z połączenia cukinii i malin wyjdą takie smakołyki? Babeczki cukiniowe są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe i owocowe. Smak samej cukinii jest prawie niewyczuwalny, więc nawet jeśli ktoś za nią nie przepada pokocha te ciastka 🙂 Są łatwe w przygotowaniu i szybko można się nimi delektować. Polecam szczególnie deser dla dzieci,  można w ten sposób przemycić…

Read More »
Ser Halloumi

Sałatka z serem Halloumi


Ser Halloumi to przepyszny cypryjski, owczy ser, który najlepiej smakuje na ciepło prosto z grilla. Ale ja uwielbiam go także jako dodatek do różnych sałatek. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedną z nich. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla, kiełbasek, mięs, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie dla wszystkich smakoszy sałatek 🙂 Polecam do niej owocowy…

Read More »
Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków gruntowych i rzodkiewki


Sezon na ogórki w pełni. Czy wiecie, ile dobroczynnych właściwości mają te warzywa? Posiadają zdolność odkwaszania organizmu, zawierają dużą ilość wody, czyli są niskokaloryczne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, są pomocne w zwalczaniu obrzęków, zapobiegają zaparciom i tak dalej…  Bardzo często podaję ogórki jako dodatek do obiadu czy to w postaci mizerii, czy jako składnik sałatek.  Dzisiaj znów ogórek…

Read More »
chia z owocami

Jogurt z chia i owocami


Jakże prosty, ale wyśmienity deser. Sprawdzi się doskonale w każdej sytuacji: podwieczorek, do pracy, na przyjęcie lub jako pyszny deser do porannej kawy. Ja go po prostu uwielbiam. Musimy tylko pamiętać o przyrządzeniu samego jogurtu z nasionami chia wieczorem przed pójściem spać, a rano już tylko dodać świeże owoce i gotowe 🙂 Jeśli robicie deser latem, śmiało można schłodzić go…

Read More »
Sernik na zimno

Sernik “na zimno” z nasionami chia


Nie od dziś wiadomo, że nasiona chia są doskonałym źródłem wielu dobroczynnych substancji, mi.in. kwasów omega 3, których zawierają więcej niż łosoś atlantycki, są także bardziej bogate w żelazo niż słynący z niego szpinak, oraz bogatsze w wapń niż mleko. Ponadto mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i…

Read More »
owsianka na zimno

Letnia owsianka na zimno


Latem zdecydowanie częściej lubię jeść zimne, owocowe śniadania. Są sycące, orzeźwiające i bardzo optymistyczne 🙂 Jeśli jesteście fanami owsianki na ciepło, ta na zimno może Wam się spodobać! Jest zupełnie inna, dla mnie, o wiele bardziej aromatyczna i smaczna a wszystko to za sprawą świeżych owoców, których teraz mamy coraz więcej w zasięgu ręki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na…

Read More »

Pasztet z cukinii


Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Ja tam zdecydowanie wolę go w wersji warzywnej. Pasztet z cukinii aromatyczny, kolorowy i przyciąga zapachem świeżych ziół. Tak naprawdę można go przyrządzać o każdej porze roku i z dowolnych składników. Dziś moja propozycja to pasztet z cukinii, marchwi , groszku, pomidorków koktajlowych. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać resztki 🙂 I co…

Read More »

Ciasto “Delicja”


Ciasto robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu. Przepisów na nie jest wiele, ale stworzyłam swój własny wg swoich upodobań. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem smaczny i zdrowy 🙂 Co prawda przed zjedzeniem musi poleżeć kilka godzin w lodówce, ale uwierzcie mi, że warto poczekać 🙂 Składniki: Spód: 3 jajka mąka kukurydziana  4 łyżki ksylitol 3 łyżki proszek do…

Read More »
Makaron z liśćmi rzodkiewki

Makaron z liśćmi rzodkiewki


Nie lubię marnować 😉 Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie elementy produktów jakich używam, np. warzyw. Tym bardziej, że każda ich część zawiera inne ważne witaminy, składniki mineralne itp. szczególnie warzywa wiosenne, nowalijkowe. Najwięcej witamin jest w łodygach, które często lądują w śmietniku! Ważne jest jednak to, żeby warzywo było ze sprawdzonego źródła, szczególnie gdy wykorzystujemy liście. Pochłaniają one bowiem…

Read More »

Chleb Pełnoziarnisty “na słodko”


Uwielbiam zapach pieczonego chleba… Kiedyś kupowałam chleb, nie zwracając uwagi na skład, kolor, rodzaj mąki z jakiej był upieczony. Wraz z upływem czasu i coraz większą świadomością jedzenia zaczęłam przyglądać się składom produktów, które kupuję i  przeraziło mnie, co może znaleźć się w chlebie… Zaczęłam więc szukać przepisów na chleb pełnoziarnisty, który był jednym z elementów mojej diety i skomponowałam…

Read More »

Tort fasolowy z kremem cytrynowo-rozmarynowym


Ten tort fasolowy chodził za mną już od dłuższego czasu. Najpierw długo piekłam go w wyobraźni.. Ciągle przekładając moment przejścia do rzeczywistości „na potem”. Koniec końców okazało się, że tort fasolowy to wcale nie aż tak wiele roboty i można go przygotować w 2 godziny rozłożone na wieczór i poranek ☺ Tak więc powstał szybko -jak na torty- i ucieszył…

Read More »

Kompot rabarbarowo-imbirowy


Wiosna w pełni, słońce coraz mocniej świeci a temperatura idzie w górę! W końcu! Ta pora roku jest moją ulubioną <3 – zielona, wesoła i pogodna, sprzyja wypadom na rower i spacerom. W związku z tym, że robi się ciepło – warto mieć w lodówce coś orzeźwiającego. Wiecie, że właśnie zaczął się sezon na rabarbar? Trzeba z tego skorzystać! Mam dla…

Read More »

Pesto z czosnku niedźwiedziego – polski specjał we włoskim wydaniu ;)


Wiosna to czas, kiedy w pierwszej kolejności pojawiają się świeże zioła i kwiaty. Bazarowe półki uginają się pod ciężarem pietruszki, szczypiorku, kopru, melisy, lubczyku i wielu, wielu innych zielonych bomb witaminowych. Ostatnio, właśnie okazji wiosny, dostałam w prezencie kosz czosnku niedźwiedziego. Nie pozostało mi nic innego, jak przerobić go na coś smacznego 🙂  Co z niego powstało? Baaardzo aromatyczne i…

Read More »
mazurek jaglany

Mazurek jaglany z kremem czekoladowo-orzechowym. Idealny na Wielkanoc!


Wielkanoc bez mazurka? Nie ma takiej opcji! U nas mazurek to tradycja. W tym roku postanowiłam, że mąka jaglana odgrywać będzie „pierwsze skrzypce”. Jak postanowiłam – tak zrobiłam. Powiem szczerze, że łatwo nie było, ponieważ pierwszy raz korzystałam z mąki jaglanej. Pierwsze ciasto wyszło zbyt kruche, drugie.. zbyt elastyczne:) Przy trzecim podejściu udało mi się stworzyć wspaniałe kruche ciasto, które…

Read More »

Pasztet z warzyw z rosołu i wątróbki drobiowej


Rosół – to danie, które w naszych kuchniach zajmuje wyjątkowe miejsce (o tym, jak ugotować rosół możecie przeczytać TUTAJ). Nie dość, że uwielbiamy go jeść na niedzielne pierwsze danie, to robimy z niego cuda – przeróżne zupy, galaretki, risotto i wiele innych. Dzisiaj sposób, aby wykorzystać go w 100%. Kiedy już zużyjemy bulion na ulubioną zupę, a z mięsa zrobimy…

Read More »

Śledzie w oleju według przepisu mojego taty!


Śledzie w oleju to danie, a w zasadzie przystawka, która regularnie gości w moim domu rodzinnym. To danie popisowe mojego taty. I muszę Wam się przyznać, że… chyba najlepsza moja wersja tego specjału jeszcze nie dorównała tej idealnej. No ale cóż – próbować trzeba…! Ta była już całkiem udana 🙂 Poznajcie sposób mojego taty na śledzia w oleju lnianym lub rzepakowym. Koniecznie tłoczonym…

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami


Dzisiaj podzielę się Wami przepisem na pastę kanapkową, która pojawia się u nas bardzo często – czy to jako szybki „twór” na śniadania, czy jako urozmaicenie imprezowego stołu. Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna, wegańska i bezglutenowa – i dla Was i Waszych gości może okazać się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo – może…

Read More »

Domowa czekolada z olejem z czarnuszki


Dzisiaj słodka propozycja dla wszystkich odważnych czekoladoholików 🙂 W końcu zdecydowałam się na stworzenie własnej czekolady, a z racji ostatniego wyzwania, które otrzymałam od Was na Facebooku – postanowiłam, że pójdę na całość! Czarnuszka, kakao i miód? Czy to możliwe?  Oto przed Wami domowa czekolada z olejem z czarnuszki i migdałami! Składniki: Olej kokosowy nierafinowany Oleania 100g Kakao naturalne 90g Miód…

Read More »

Galaretka z indykiem, jajkiem i słonecznikiem


Galaretka drobiowa. To jedno z tych dań, które nigdy nie napawały mnie optymizmem -zwłaszcza w okresie dzieciństwa. Jak to jednak w życiu bywa – upodobania kulinarne potrafią się zmieniać i ostatnio naszła mnie ochota na taką właśnie galaretkę zrobioną z rosołu – o tym, jak zrobić dobry rosół pisałam tutaj. Postanowiłam, że dodam do niej kilka lubianych przeze mnie produktów…

Read More »

Burger wołowy – i nie tylko… czyli kilka sposobów na…


Mamy karnawał. Idealny czas na imprezy, wspólne rodzinne wieczory i radosne przebywanie z przyjaciółmi. Często pytacie, jakie danie zrobić na imprezę. Przychodzą znajomi – co wtedy podać? Dobrze, żeby było to coś prostego, szybkiego i z efektem „wow”. Dokładnie takie danie dzisiaj Wam proponuję. Jest proste w przygotowaniu (w zasadzie ciężko zrobić tu coś „nie tak”), smaczne i można podawać je…

Read More »
orzechowe niebo

Orzechowe niebo – o deserze, który zostanie z Tobą na zawsze ;)


Ten deser miał powstać z dedykacją dla osób, które nie mogą jeść jajka. Taki przynajmniej miałam zamysł. W trakcie tworzenia i kompletowania produktów okazało się, że będzie też absolutnie bezglutenowy i wegański – cóż za miły zbieg okoliczności 🙂. Spieszę z przepisem na to orzechowe niebo, bo wiem, że bardzo na niego czekacie. Dodam jeszcze tylko, że jest banalnie prosty…

Read More »

Paleo donuts – historia pączków, w których się zakochasz!


W końcu! Sama nie mogłam się doczekać tego przepisu! Wiem, że bardzo byliście ciekawi paleo donuts, które powstały z okazji dnia babci i dziadka. To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko w diecie paleo. Jest odpowiedni również dla wszystkich eliminujących gluten, chorujących na hashimoto i obniżających indeks glikemiczny swoich dań. Powiem Wam, że było ciężko, ale przetrzymałam kilka…

Read More »
W końcu! Sama nie mogłam się doczekać tego przepisu! Wiem, że bardzo byliście ciekawi paleo donuts, które powstały z okazji dnia babci i dziadka. To bardzo prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko w diecie paleo. Jest odpowiedni również dla wszystkich eliminujących gluten, chorujących na hashimoto i obniżających indeks glikemiczny swoich dań. Powiem Wam, że było ciężko, ale przetrzymałam kilka sztuk (ledwo się udało – naprawdę) do kolejnego dnia, żeby sprawdzić, jak to ciasto zachowa się w temperaturze pokojowej, bez przykrycia i lodówki. I…. Jestem z tych „pączków” niezwykle dumna – nadal były mięciutkie, wilgotne i chyba jeszcze smaczniejsze! Bez zbędnego gadulstwa – zbierajcie składniki i do dzieła!