Macie ochotę na „coś słodkiego”?
Zapraszam na pyszne wiśniowe ciasto jogurtowe na kruchym orzechowym spodzie.
Jest owocowe, orzeźwiające i lekkie.
Uwaga! Wciąga!
Składniki :
Kruchy spód:
Masło 80-90g
Syrop klonowy (lub inny słód) 4 łyżki
Orzechy tarte (u mnie były włoskie) 4 łyżki
Mąka ryżowa 8 łyżek
Żółtka kurze 4 szt.
Masa jogurtowa:
Jogurt grecki 450-500g
Wiśnie mrożone 200g
Syrop z agawy (wg uznania) – u nas ok. 4 łyżki
Żelatyna 6 listków – żelatynę można również zastąpić innymi substancjami żelującymi np. agar-agar
Beza (opcjonalnie) – pozwala na wykorzystanie całości jajek
Białka kurze 4 szt .
Ksylitol 3 łyżki
Sól szczypta
Przygotowanie:
Kruchy spód
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, po czym krótko wyrabiamy ciasto (tak, aby masło nie rozpuściło się za bardzo pod wpływem ciepła). Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ciasto. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Beza:
Jeśli decydujecie się na zrobienie bezy, to przygotujcie ją, podczas pieczenia spodu, żeby wykorzystać rozgrzany piekarnik.
Białka ubijamy razem z ksylitolem i solą na sztywną masę, tak aby nie wypadała z miski (jak na zdjęciu).
Masę przekładamy do formy ( mnie była to forma do tarty) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Bezę pieczemy przez ok. 40-50 minut w temp. 140°C z termoobiegiem, grzanie góra-dół, potem zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy przez ok. 3-4 godziny ( co jakiś czas sprawdzajcie, czy beza jest już twarda. Powinna być sucha na zewnątrz a w środku elastyczna).
Jeśli robicie ciasto wieczorem – zostawcie bezę w ciepłym piekarniku do rana – dodatkowo trochę się wysuszy.
Masa jogurtowa
Zamrożone wiśnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy do jogurtu i słodzimy syropem z agawy.
Żelatynę / agar rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do masy jogurtowej.
Masę przelewamy do tortownicy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wykończenie:
Następnego dnia / po kilku godzinach układamy bezę na masie jogurtowej. Ciasto można przystroić lukrem, cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą, lub (tak jak u nas) podać bez dekoracji.
Taki deser smakuje rewelacyjnie i … ma jedną wadę… bardzo szybko znika… Ledwo udało mi się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem 🙂
Życzę Wam smacznego!
Jeśli zrobicie takie ciasto – prześlijcie zdjęcia! Jestem ciekawa Waszych pomysłów i efektów.
No Comments