O mojej „miłości” do sosów warzywnych pisałam nie raz. Powiem Wam, że w szalone dni, kiedy wpadam do domu tylko na obiad – ratują życie 😉 Wystarczy wrzucić do nich ugotowany makaron, przyprawić, ewentualnie dodać fasolę/kukurydzę/ciecierzycę/mięso/ser (cokolwiek) i przygrzać;)
Były już wariacje pomidorowe , pomidorowo-bazyliowe i paprykowe . Dzisiaj kolejna odsłona sosu warzywnego. Tym razem w rolach głównych: pieczony bakłażan i papryka! Połączenie idealne – proste, smaczne i w obecnym momencie – tanie.
W tej wersji zrobiłam na zapas –polecam!
Składniki:
Papryka czerwona – 3kg
Bakłażan- 2kg
Cebula – 0,5kg
Sól – 5 łyżek do posypania bakłażana (tę sól usuniecie) + 2-3 łyżki do przyprawienia sosu.
Pieprz – 2 łyżki
Olej z pestek winogron (lub inny) – ok. 200ml
Woda – „na oko” ok. 0,5l
Przygotowanie:
Zaczynamy od bakłażana – on potrzebuje trochę czasu. Kroimy go w podłużne grube plastry i obficie solimy. Odstawiamy na ok. pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym ściągamy sól wraz z wodą, która zgromadziła się na plastrach.
W czasie, kiedy bakłażan się „poci” – zajmujemy się papryką – usuwamy gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Wszystkie warzywa razem (lub osobno tak jak u mnie – z powodu małych naczyń i dużej ilości warzyw) wkładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i pieczemy w piekarniku -220°C z termoobiegiem- przez ok. 20-30 minut, aż lekko się podpieką i pojawi się ciemna skórka.
Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy warzywa + powstały sos do dużego garnka. Dodajemy olej, sól, pieprz i na początek 1 szklankę wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 30-40 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się bardzo miękkie. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania, wszystko blendujemy i doprawiamy solą/pieprzem/ostrą papryką… itd.:)
Po ugotowaniu przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem. Jeśli chcecie je przechowywać do miesiąca – włóżcie schłodzone do lodówki, jeśli dłużej – konieczna będzie pasteryzacja (ja wrzucam słoiki do góry dnem do zmywarki na program z najwyższą temperaturą – działa! ).
Ten sos to świetny dodatek do makaronów, ryżu i przeróżnych dań mięsnych.
Z czym najchętniej go podacie?
No Comments