naleśnik foto1

Pomarańczowe naleśniki (bezglutenowe)

Z potrzeby chwili i ochoty na „coś słodkiego” powstał dzisiaj przepis na szybkie naleśniki.

Któż by ich nie lubił? A już naleśniki z serem? Pychota!

Jeśli macie pewne wątpliwości dotyczące zastosowania, kleistości, czy smaku mąki ryżowej… zachęcam Was gorąco do przetestowania jej właśnie w tej formie. W kompozycji z serem i soczystą pomarańczą tworzy niezłą konkurencję dla wersji klasycznej… 🙂

Składniki:

Naleśniki (porcja dla 2-3 osób)

2 szklanki mąki ryżowej

3 jajka

0,5 szklanki oleju

2 szklanki wody

szczypta soli

Opcjonalnie można dodać mąkę z tapioki lub zwykłą mąkę ziemniaczaną, ale akurat dzisiaj nie miałam takich składników pod ręką, więc improwizowałam i też się udało 😉

Twarożek z miodem:

Składniki

200g twarogu chudego

1 jogurt naturalny ok. 150-200g

2 łyżki miodu (użyłam rzepakowego)

Dodatkowo

1-2 pomarańcze

garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać dokładnie łyżką. Mikser jest zbędny, bo mąka ryżowa bardzo szybko łączy się z pozostałymi produktami. Na początku warto wlać tylko jedną szklankę wody, żeby sprawdzić, jaka grubość naleśników będzie dla Was najlepsza. Wodę można stopniowo dolewać i testować gęstość ciasta. Na pewno musi być rzadsze niż znane nam klasyczne naleśnikowe na mące pszennej.

Po zmieszaniu i rozgrzaniu patelni – rozpoczynamy smażenie. Brak glutenu powoduje, że zaraz po ściągnięciu z patelni ciasto może być łamliwe, ale spokojnie – i na to mamy sposób;) Wystarczy przykryć naleśniki drugim talerzem (najlepiej takiej samej wielkości) i dać im chwilkę na „odpoczynek”. Wilgoć między talerzami sprawi, że zmiękną a ich giętkość się zwiększy.

naleśniki skłądniki

W tak zwanym „międzyczasie” zdążymy przygotować serek, którego przygotowanie jest banalnie proste- składniki należy wymieszać, można zblendować.. i gotowe:)

Nakładamy serek na jeszcze ciepłe i „wypoczęte” naleśniki. Ważne, żeby zużyć wszystkie kiedy są jeszcze elastyczne, bo zimne mogą pękać. Dekorujemy je pomarańczą pokrojoną w cieniutkie plastry i orzechami.

Nie pozostaje nic innego, jak dać się porwać temu cytrusowemu deserowi. Sok z pomarańczy dodatkowo nadaje naleśnikom niezwykłego aromatu i bardzo dobrze komponuje się z twarożkiem i orzechami włoskimi.

Taki deser, czy drugie śniadanie, poza tym, że smakuje wspaniale, prezentuje się również bardzo efektownie. Spokojnie można podać go dzieciom, małżonkowi i gościom:)

naleśnik gotowy

Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Was trochę do mąki ryżowej. Jest wydajna,  łatwo dostępna, stosunkowo niedroga  (ok. 5-6zł za kg) i można ją stosować jako miłą alternatywę dla mąki pszennej.

A Wy jakie macie wrażenia i historie związane z mąką ryżową? Kto zdecyduje się wykorzystać ten przepis w domu?

2 komentarze

  • naleśniki 21 września 2016 at 00:35

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

    Reply
    • Michalina 27 września 2016 at 12:52

      Taki zestaw dodatków pasuje do każdego rodzaju naleśników 🙂 Próbuj i daj znać, jakie wyszły z tego efekty! 🙂

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)