Sezon na warzywa w pełni. W sklepach, na targowiskach pojawiły się ogórki…
U nas królują w najczęściej na surowo, czasami w postaci mizerii.
Bardzo często robimy ogórki małosolne. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a po 3 dniach mamy znakomity dodatek do obiadu, kanapki, czy sałatki.
Ogórki małosolne robimy praktycznie raz w tygodniu. Mają dość krótki „czas przydatności do spożycia”, zwłaszcza kiedy na dworze upał, więc porcje robimy niewielkie (na 2 osoby ok. 600-800g małych ogórków). W związku z tym, że jadamy je często – eksperymentujemy z przyprawami.
Dzisiaj ogórki małosolne w wersji lekko pikantnej.
Składniki :
600-800g ogórków gruntowych małych
1,5 l wody
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu cayenne
2-4 pędów kopru (razem z baldachimami – czyli żółtymi kwiatkami)
1 główka czosnku
1 mały korzeń chrzanu
Przygotowanie :
Na dno słoika kładziemy połowę kopru, czosnku i chrzanu. Na przyprawach układamy umyte i oczyszczone z liści i pozostałości po kwiatach ogórki gruntowe. Wrzucamy resztę świeżych przypraw.
Do wody dodajemy sól, pieprz cayenne, mieszamy dokładnie i wlewamy do słoika. Jeśli macie duży słoik i ogórki wypływają na górę – można na nie położyć mały talerzyk lub miseczkę, tak, żeby wszystkie składniki przykrywała woda.
Słoik odstawiamy na 3 doby w nienasłonecznione miejsce i czekamy. Po tym czasie ogórki są gotowe do zjedzenia i wyglądają tak:
Lubicie ogórki małosolne? Co u Was dodaje się, aby podkreślić ich smak? Macie jakieś sprawdzone domowe sposoby?
[…] Ziemniaki Ogórki kiszone, lub małosolne (przepis na ogórki małosolne pikantne znajdziecie tutaj) […]
Reply[…] kiszony lub małosolny 3-5 szt. (w zależności od […]
Reply