Z czym kojarzy Wam się wieś? Mnie z dobrymi ziemniakami, domowymi wędlinami, prostotą i smakiem, który pozostaje w pamięci na lata. Wszystkich, którzy lubią gotować na swojską nutę, zapraszam na lunchbox wiejski 🙂
Składniki (na 2 porcje):
Ziemniaki 4 szt . średniej wielkości
Kiełbasa drobiowa chuda podsuszana (lub każda inna Wasza ulubiona) 300-400g
Jajka wiejskie 4 szt.
Cebula 1/2 sztuki
Koperek pęczek
Masło ghee (lub inny tłuszcz. np. olej) 1 łyżeczka
Sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w plastrach (15 minut) / w całości w łupinach (ok. 40 minut) lub wykorzystujemy te, które pozostały z obiadu (sprawdzi się nawet puree). Gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Kiełbasę kroimy z drobne plastry, cebulę w jak najdrobniejszą kostkę i dusimy na maśle ok. 10 minut (aż cebula się zeszkli). Jajka gotujemy na twardo (ok. 8-9 minut od momentu zagotowania) i również kroimy w grubsze plastry.
Wszystkie składniki odstawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
Gotowe:)
Półmetek za nami:) Zapraszam Was do udziału w PROJEKCIE LUNCHBOX , dzielenia się swoimi pomysłami z innymi, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
No Comments