Przyszła jesień, a z nią bogactwo nowych kolorów i aromatów. Dzisiejszy lunchbox jesienny to niezwykle prosta mieszanka produktów dostępnych o tej porze roku w każdym sklepie. Zaskoczy Was intensywnością smaku 🙂
Składniki (na 2 porcje):
Kasza jaglana 6 łyżek (suchej)
Dynia ok. 200-250g
Imbir (korzeń) 2-3 łyżki
Kardamon tarty 1 łyżeczka
Miód 1 łyżka
Migdały (płatki) 3 łyżki
Masło ghee / olej kokosowy 1 łyżka
Sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg przepisu. Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle (aż zmięknie, ok. 10-15 min) z odrobiną soli, kardamonem i imbirem – można podlewać ją wodą od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Kaszę i dynię studzimy. W tym czasie wrzucamy płatki migdałów na rozgrzaną patelnię i często mieszamy do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Pod koniec, kiedy kasza i dynia trochę przestygną, dodajemy do nich miód i mieszamy. Przekładamy do lunchboxa i posypujemy migdałami.
Takie danie jest banalne w przygotowaniu, smakuje na zimno i na ciepło. Imbir i kardamon bardzo fajnie komponują się z dynią, a prażone migdały uzupełniają korzenny aromat.
Dacie się skusić?
No Comments