Takie ciasteczka kokosowe są naprawdę baaaaardzo kokosowe;) I chyba nasze ulubione… no, może poza czekoladowymi 😉 Smakują rewelacyjnie i nie wiem, czy jeszcze lepiej nie pachną. Podczas pieczenia dom wypełnia przepiękny słodki kokosowy aromat…
Jak takie pachnące kokosanki stworzyć??
Składniki :
1 szklanka mąki kokosowej
100g masła pokrojonego w płatki
30g żurawiny suszonej
30g wiórków kokosowych
3 łyżki ksylitolu (może być zwykły cukier)
1 jajko wiejskie
Przygotowanie :
Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie ok. 10-15 minut (dzięki temu podczas pieczenia się nie przypali). Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Konsystencja powinna być zbita i dobra do formowania. Najlepiej zrobić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć między dłońmi (wtedy ciastka będą miały idealny rozmiar).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu (tylko grzanie góra-dół), ok. 15-20 minut do momentu, aż się zarumienią.
Takie ciasteczka to dobry pomysł na drugie śniadanie, deser, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut, więc sprawdzi się również w kuchni „zabieganych” 🙂
🙂 pychaaaaaaaaaaa
[…] konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami […]
[…] konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami […]
Może być inna mąka? Np.ryzowa
Myślę, że tak 😉 do mąki ryżowej możesz dodać odrobinę sody oczyszczonej i mączki ziemniaczanej (na te proporcje poł płaskiej łyżeczki sody i jedna łyżka mąki ziemniaczanej) – wtedy ciastka będą trochę „lżejsze” 😉