Pieczony kurczak to nie tylko świetny pomysł na obiad i kolację, ale również idealne uzupełnienie kolorowej sałatki, lunchboxa, czy kanapek. Przygotowanie wcale nie wymaga ogromu pracy – istotą jest tu czas, bez którego mięso nie będzie tak aromatyczne.
Jak takiego kurczaka przyrządzić?
Składniki :
Kurczak tuszka ok. 2-2,5kg
Masło klarowane ghee 2 łyżki
Limonka 1 szt.
Cytryna 1 szt .
Przyprawa garam masala, lub inna ulubiona przyprawa 1 łyżka
Sól kuchenna/morska 1,5 łyżki
Pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka (opcjonalnie zwykły pieprz zmieszany z kolendrą)
Miód 1 łyżka
Jabłko 2-3 szt.
4 wykałaczki
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z połówki cytryny i całej limonki, masło lekko podgrzewamy (żeby stało się płynne, ale nie gorące), dodajemy przyprawy, sól, miód i mieszamy dokładnie. Taką marynatą nacieramy mięso (również wewnątrz). Jabłka kroimy w ćwiartki a cytrynę w mniejsze części (plastry, ćwiartki, cząstki) i faszerujemy nimi kurczaka. Tył spinamy wykałaczkami , tak żeby jabłka i cytryna nie wypadały. Całość owijamy szczelnie folią spożywczą (lub zamykamy naczynie) i wkładamy do lodówki na min. 3-4 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy kurczaka pod przykryciem (lub folią aluminiową) ok. 40-50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C. Pieczemy następne 1,5-2 godziny. Co jakiś czas (+/- 20 minut) trzeba kurczaka obficie polać powstałym sosem.
Jak dobrać czas pieczenia do ilości mięsa? Szkoły są różne – ja trzymam się zasady, że 1kg mięsa to 1 godzina pieczenia – także tego kurczaka piekłam ok. 2,5 godziny.
Po upieczeniu wyciągamy kurczaka z piekarnika i dajemy mu „odpocząć ok. 5-10 minut”.
Pomysł: Powstały sos można przelać do silikonowych form na muffinki i zamrozić
– takie „porcje smaku” będą idealnie uzupełniać smak sosów, czy zup tworzonych w przyszłości (np. zamiast bulionu).
Kurczaka podajemy pokrojonego na części w towarzystwie upieczonych jabłek i dowolnych warzyw / ryżu / kaszy – na co tylko macie ochotę.
A Wy jak najczęściej przyrządzacie kurczaka? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?
…NIEŹLE…
Reply🙂
ReplyPrzepis wygląda nieźle, ale patrząc na tego biednego, spalonego kurczaka, to obawiałabym się go spożyć
ReplyCześć Aneto, ciemna skórka to efekt miodu w marynacie. Jeśli się tego obawiasz- nie dodawaj miodu/ wtedy kurczak na pewno się tak nie spiecze a skórka nadal pozostanie chrupiąca. W taki sposób też przyprawiałam kurczaka i był smaczny 😉
Reply