Mam słabość do chleba z kaszy… Jest bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość, nie kruszy się i pasuje do wielu dodatków.
Dzisiaj prezentuję przepis na połączenie smaku gryczanego z jagodami goi – owocami, które słyną ze swoich zdrowotnych właściwości –warto zatem dodawać je do posiłków!
Składniki :
Kasza gryczana niepalona sucha 1 szklanka, ok. 150g
Mąka owsiana 1 szklanka, ok. 150g
Drożdże świeże 25g
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Jagody goi pół szklanki
Letnia woda 1 szklanka
Tłuszcz – do wysmarowania formy
Przygotowanie :
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy temperatura kaszy spadnie szykujemy resztę składników.
Drożdże rozrabiamy z letnią wodą, cukrem i mąką owsianą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Jagody goi zalewamy ciepłą wodą i również moczymy ok. 10 minut.
Wszystkie składniki (kaszę, zaczyn drożdżowy i namoczone jagody razem z wodą) mieszamy , przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia.
Ciasto nie zwiększy swojej objętości tak jak np. w przypadku chleba gryczanego, ze względu na małą ilość mąki i drożdży, ale powinno wyrosnąć ok. 1-2 cm do góry.
Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut w temp. 180°C bez termoobiegu.
Chlebek smakuje wyśmienicie. Jagody dodają delikatnej słodyczy i idealnie komponują się z kasza gryczaną.
Bardzo dobrze sprawdzi się w formie kanapki na drugie śniadanie – i na słodko, i na słono, jako dodatek do sałatki, lunchboxa, czy obiadu.
A u Was? Pieczecie chleby z kaszy? Z czym najchętniej połączylibyście takie smaki?
No Comments