Makaron, pasta, nudle… Takie słyszałam określenia tego popularnego w każdym zakątku Polski dania:)
Wstążki, nitki, świderki, muszelki, tagliatelle, pappardelle…
Nazw tysiące i równie wiele pomysłów na smak.
Dzisiaj przedstawiam makaron nieco odmiennych od tych wcześniej wymienionych – warzywny, który idealnie łączy się z każdym sosem – w tej wersji z pomidorowym. Można go wykonać m. in. z marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkiewki, czy cukinii.
Składniki
cukinia – ok. 2 szt.
sos pomidorowy -przepis na sos znajdziecie tutaj . Jeśli chcecie możecie również wrzucić do niego ulubione mięso, lub dowolne warzywa
ser twardy / sezam- dla diety paleo – (opcjonalnie do posypania) ok. 30g
Przygotowanie
Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Obieraczką wycinamy cieniutkie paski z części cukinii, która nie ma pestek. Środki nie nadają się na makaron.
Sos rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i na ostatnie 5 minut wrzucamy makaron warzywny. Ważne, aby w trakcie podgrzewania całość mieszać delikatnie – dzięki temu cukinia równomiernie się podgrzeje i zostanie al dente.
Podgrzany makaron posypujemy serem lub sezamem i podajemy z ulubionymi ziołami.
Dacie się skusić? Smacznego!
No Comments