O tym, że sos pomidorowy stanowi u nas kuchenną bazę, pisałam już jakiś czas temu. Czasem urozmaicam go różnymi przyprawami, warzywami, czy mięsem. Dzisiaj przedstawiam jedną z odsłon – sos bazyliowo-pomidorowy.
Pięknie pachnie, smakiem kojarzy się z zielonym pesto i świetnie komponuje się nie tylko z daniami kuchni włoskiej, ale również klasycznej polskiej 😉
Składniki :
Pomidory 10-15 szt. ( w zależności od wielkości)
Świeża bazylia 250g
Oliwa z oliwek 150-200ml
Woda 150-200ml
Sól 1 łyżka
Cebula 3 szt.
Przygotowanie:
Wodę mieszamy z oliwą w garnku i podgrzewamy (w ten sposób nie przypalimy oliwy, która ma niską temperaturę dymienia). Pomidory kroimy w ćwiartki, wykrawamy twardy środek i wrzucamy do garnka.
Całość solimy i gotujemy na średnim ogniu do momentu rozpadu pomidorów i odparowania części wody. Po ok. 20-30 minutach wrzucamy posiekaną bazylię i gotujemy jeszcze ok. 30 minut.
Kiedy woda odparuje, sos zgęstnieje, odstawiamy go z ognia, studzimy i blendujemy lub przecieramy przez sito o grubych oczkach.
Co powiecie na takie rozwiązanie i połączenie smaków?
No Comments