Placki owsiano-ryżowe w wersji hiszpańskiej

Dzisiaj przepis na niezwykle aromatyczną i ekspresową przekąskę – placki owsiano-ryżowe w wersji hiszpańskiej.  Stworzona została spontanicznie (jak chyba większość moich dań:)) ze składników, które akurat znalazłam w jednym z sieciowych marketów z okazji tygodnia kuchni hiszpańskiej.

Najważniejsza jest baza, czyli ciasto – bardzo smaczne, delikatne a po upieczeniu kruche. Można je przyprawić dowolnymi przyprawami i posypywać ulubionymi dodatkami. Z powodzeniem znajdzie swoje miejsce w kuchni osób na diecie bezglutenowej i bez drożdży.

Składniki:

baza:

mąka owsiana 100g

mąka ryżowa 75g

jajka wiejskie 2szt.

olej z pestek winogron 3 łyżki

sól 1 łyżeczka

przyprawa do chili con carne 1 łyżeczka

papryka ostra 0,5 łyżeczki

dodatki:

ser twardy 50g

cebula czerwona

papryka czerwona

oliwki zielone

chorizo

 

Przygotowanie:

Jajka mieszamy z solą, przyprawami  i olejem. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 6 porcji,  formujemy cieniutkie placki i układamy na blasze.

składniki

Na plackach układamy ser, cebulę, chorizo, paprykę i cebulę.

placki

Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperturę do 0 stopni i zostawiamy w piekarniku na kolejne 10 minut.

Serwujemy posypane świeżo zmielonym pieprzem.

IMG_0245

Takie danie to miła alternatywa dla klasycznej tarty, pizzy, czy kanapek na ciepło. Jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i pozwala na wykorzystanie szerokiej gamy kuchennych przypraw i składników.

W jakiej odsłonie przygotowalibyście takie placki?

 

2 komentarze

  • j23 23 sierpnia 2016 at 18:42

    Apetyczniutko 🙂

    Reply
    • Michalina 24 sierpnia 2016 at 10:02

      🙂

      Reply

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)