Dzisiaj przepis na niezwykle aromatyczną i ekspresową przekąskę – placki owsiano-ryżowe w wersji hiszpańskiej. Stworzona została spontanicznie (jak chyba większość moich dań:)) ze składników, które akurat znalazłam w jednym z sieciowych marketów z okazji tygodnia kuchni hiszpańskiej.
Najważniejsza jest baza, czyli ciasto – bardzo smaczne, delikatne a po upieczeniu kruche. Można je przyprawić dowolnymi przyprawami i posypywać ulubionymi dodatkami. Z powodzeniem znajdzie swoje miejsce w kuchni osób na diecie bezglutenowej i bez drożdży.
Składniki :
baza:
mąka owsiana 100g
mąka ryżowa 75g
jajka wiejskie 2szt .
olej z pestek winogron 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
przyprawa do chili con carne 1 łyżeczka
papryka ostra 0,5 łyżeczki
dodatki :
ser twardy 50g
cebula czerwona
papryka czerwona
oliwki zielone
chorizo
Przygotowanie :
Jajka mieszamy z solą, przyprawami i olejem. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 6 porcji, formujemy cieniutkie placki i układamy na blasze.
Na plackach układamy ser, cebulę, chorizo, paprykę i cebulę.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperturę do 0 stopni i zostawiamy w piekarniku na kolejne 10 minut.
Serwujemy posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Takie danie to miła alternatywa dla klasycznej tarty, pizzy, czy kanapek na ciepło. Jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i pozwala na wykorzystanie szerokiej gamy kuchennych przypraw i składników.
W jakiej odsłonie przygotowalibyście takie placki?
Apetyczniutko 🙂
Reply🙂
Reply