Dzisiaj kolejna propozycja na dynię – królową jesiennej kuchni. Tym razem w formie, która smakiem bardzo przypomina.. placki ziemniaczane. Co powiecie na taką wersję?
Składniki na ok. 6 porcji:
Dynia 1 kg
Cebula 2 szt .
Jajka wiejskie 3 szt.
Dowolna mieszanka bezglutenowa (np. do wypieku chleba) 4 łyżki (zamiennie można użyć mąki owsianej/ryżowej/kukurydzianej/ lub zmieszać je w równych proporcjach 1:1:1:1)
Mąka z tapioki 1 łyżka
Sól 1 płaska łyżka
Pieprz 1 płaska łyżka
Curry 1 łyżka
Papryka słodka 1 łyżka
Masło ghee lub olej kokosowy ( do smażenia) ok. 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Dynię oraz cebulę obieramy i trzemy na tarce lub drobno siekamy (ja posiekałam w maszynce – najszybszy sposób).
Rozdrobnione warzywa solimy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie lekko je przyciskamy i odlewamy płyn pozostawiając tylko miąższ. Wszystko mieszamy z mąką, przyprawami i jajkami.
Ciasto powinno być gęste – nie wodniste.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy małe placki (ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek) aż lekko się zrumienią.
Po usmażeniu placki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem, jogurtem, twarożkiem lub serkiem homogenizowanym (tak jak u nas:).
Placki są przepyszne i dzięki curry niezwykle aromatyczne. Jeśli chcecie możecie przyprawić je na zupełnie inny sposób – dodać czosnek, imbir, czy tylko sól i pieprz – w każdej postaci na pewno będą smaczne:)
No Comments