Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej.
W wersji najprostszej to, jak sama nazwa wskazuje, po prostu con carne – czyli mięso. Obowiązkowo przyprawione papryczkami chili i kuminem. Serwowane z plackami tortilli lub ryżem.
Dzisiaj w nieco lżejszej odsłonie, bogatej w kolorowe warzywa.
Smakuje wyśmienicie, wygląda pięknie… a pachnie… cudownie!
Składniki (na ok. 5-6 porcji)
600g mięsa wołowego zmielonego (może być również wieprzowina / drób)
300-400g sosu pomidorowego / pomidorów w zalewie / pulpy pomidorowej
1 puszka fasoli czerwonej
400g fasolki szparagowej
1 puszka kukurydzy
3 papryki (np. kolorowe)
2-3 cebule
Sól
Pieprz
Gotowa przyprawa do chili con carne / albo kumin + chili cayenne (lub zwykła papryka ostra)
Olej z pestek winogron
Przygotowanie :
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka z olejem i dusimy pod przykryciem. Po chwili wrzucamy do tego mięso, przesmażamy je mieszając razem z cebulą. Wlewamy pomidory, 0,5 l wody, dodajemy przyprawy, mieszamy i przykrywamy. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy paprykę, odlewamy wodę z kukurydzy oraz fasoli i przerzucamy do jednego naczynia (nie zostawiamy warzyw w puszkach).
Kolorowe warzywa wrzucamy do garnka na ostatnie 10-15 minut gotowania, żeby mimo obróbki termicznej nie rozgotowały się i pozostały al dente.
Danie można serwować na wiele sposobów. Bez dodatków – w formie gęstego gulaszu. W wersji z dodatkiem ryżu, czy ziemniaków również się sprawdzi. Można je zawinąć w placki tortilli lub podać ze zwykłą bagietką.
Którą z opcji lubicie najbardziej?
No Comments