Gazpacho jedliśmy pierwszy raz na rozpalonej słońcem hiszpańskiej wyspie Fuerteventura.
W sumie to całkiem nieświadomi poprosiliśmy pana kelnera, żeby zaproponował nam jakiś lokalny specjał i padło na „pomidorową” 😉
Zupa-chłodnik, zrobiona ze świeżych warzyw, zblendowana i w niektórych przepisach również przetarta przez sito. Doskonale gasi pragnienie w upalne dni, syci i nastraja optymizmem. Jest bogata we wszystkie mikro i makroelementy, ponieważ nie ma tutaj żadnej obróbki termicznej.
Do ideału brakuje jej tylko widoku palm i oceanu za oknem…
Składniki (na 4-6 porcji):
8 średnich pomidorów ( u nas malinowe)
1 czerwona papryka
1 biała papryka
1 zielona papryka
Pół zielonego ogórka
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżk i soli
1 łyżka octu (10%)
1 łyżka pieprzu zielonego
1 płaska łyżeczka kminku mielonego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kromki czerstwego chleba
Przygotowanie :
Pomidory parzymy (zalewamy wrzątkiem na ok. 30 sekund), ściągamy z nich skórkę i wykrawamy twarde części a gniazda nasienne zostawiamy. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka / miski. Paprykę, cebulę i ogórka kroimy częściowo (ok. 1/3 warzywa) w drobną kosteczkę (im drobniej nam się uda, tym lepiej) i odkładamy na bok – będziemy to dodawać do zupy przed podaniem. Resztę kroimy w duże kostki i wrzucamy do garnka.
Sól, pieprz zielony, kminek, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek rozgniatamy i mieszamy (mój prowizoryczny moździerz możecie zobaczyć na zdjęciu 🙂 ).
Warzywa zalewamy wodą (nie za dużo – tak żeby zakryła powierzchnię warzyw, albo nawet trochę mniej) i blendujemy aż uzyskają gładką konsystencję.
Już na tym etapie smakuje to nieźle;) Teraz dodajemy nasza mieszankę przypraw i ocet. Mieszamy , odstawiamy do lodówki i niestety… czekamy… Podajemy mocno schłodzone, posypane drobno pokrojonymi kolorowymi warzywami i chlebem porwanym na małe cząsteczki.
Ta zupa skradła nasze serca i na stałe zagościła w naszym letnim menu. A u Was?
Jakie są Wasze sposoby na letnie orzeźwienie? Lubicie chłodniki? W jakich wersjach najbardziej?
[…] się chłodnik. Robimy go na wiele sposobów. Czasami pomidorowy, o którym pisałam w poście „Gazpacho, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato”, czasami chłodnik ogórkowy. Moi rodzice uwielbiają chłodnik ze […]
Reply