Idealna wszystkich miłośników rybnych przysmaków, dla dorosłych i dla dzieci. Pasta z makreli to miła odsłona klasycznej ryby wędzonej, delikatna w smaku i bardzo „polska”.
Taka pasta pojawia się u nas dość często. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga obróbki termicznej i świetnie sprawdza się zarówno w roli śniadaniowej, obiadowej jak i imprezowej – na kanapkach, jako dodatek do pieczonego ziemniaka, na tortilli, czy waflach ryżowych.
Składniki:
Makrela wędzona 2 szt.
Twaróg 1 kostka
Ogórek kiszony lub małosolny 3-5 szt. (w zależności od wielkości)
Cebula 1szt. (średniej wielkości)
Pieprz mielony 1 płaska łyżeczka
Koperek (opcjonalnie) 1pęczek.
Przygotowanie:
Makrelę obieramy dokładnie. Dodajemy do niej twaróg, pieprz i blendujemy na gładką masę. Dorzucamy cebulę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy i jeśli jest taka potrzeba -solimy (sól dodajemy na końcu ze względu na to, że makrela i ogórki same w sobie są dosyć słone).
Opcjonalnie można dodać posiekany drobno koperek.
Pastę można przechowywać 3-4 dni w lodówce. Jej ogromną zaletą jest smak i to, że w porównaniu do przetworów rybnych, które znajdziemy w sklepach, zawiera pełnowartościowe produkty bez dodatków konserwantów.
A Wy? Lubicie ryby? Jadacie pasty rybne? Które najbardziej Wam smakują?
No Comments