Ciastka to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj słodkich wypieków. Można stworzyć przyjemną, zdrową przekąskę w bardzo krótkim czasie, dowolnie dobierać składniki i dodatkowo bawić się kształtem w zależności od kreatywności i foremkowego asortymentu:)
Składniki:
3 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu (można zastąpić zwykłym cukrem)
3 łyżki masła
1 jajko wiejskie
Przygotowanie :
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, które powinno mieć zwartą i delikatną konsystencję. Jeśli nie używacie foremek – ciasto formujemy w kulki (tak jak w przypadku kokosanek z żurawiną ). Chcąc nadać im konkretny kształt – można je delikatnie rozwałkować lub rękami rozgniatać na stolnicy i wykrawać gotowe wzorce (ja dzisiaj tak zrobiłam) – technika dowolna:))
Ciastka pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 °C.
Ciastka czekoladowe świetnie sprawdzą się jako deser, drugie śniadanie, czy przekąska na imprezę lub podróż. Dzięki swojej konsystencji długo zachowają kruchość i nie rozpuszczą się.
A wy gdzie zabralibyście ze sobą takie ciastka?
Świetny przepis 🙂 chciałam tylko podpytać, czy mąkę kokosową można zastąpić inną, np. amarantusową albo kukurydzianą?
ReplyNie próbowałam jeszcze takiej zamiany, ale powinno się udać – wybrałabym mąkę z amarantusa 😉 jeśli masz w domu wiórki kokosowe- możesz je zmielić i nimi zastąpić mąkę:)
Reply