W ciepłe dni, warto mieć w lodówce „coś zimnego” – czemu nie obiad? U nas co roku w tym okresie pojawia się chłodnik. Robimy go na wiele sposobów. Czasami pomidorowy, o którym pisałam w poście „Gazpacho, czyli hiszpańska pomidorówka na upalne lato” , czasami chłodnik ogórkowy. Moi rodzice uwielbiają chłodnik ze szczawiu.
Wszystkie te potrawy mają jedną wspólną cechę – idealnie orzeźwiają w dni, kiedy jest tak ciepło, że ciepłe posiłki przyprawiają o zawrót głowy.
Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszny, lekki, kolorowy chłodnik litewski znany również jako chłodnik z botwinki.
Składniki
Botwinka 1 pęczek
Ogórek zielony 1-2 szt.
Rzodkiewka 1 pęczek
Jogurt naturalny pitny 400ml
Cytryna połówka
Liść laurowy 2 szt.
Sól, pieprz
Koperek pęczek
Szczypiorek pęczek
Jajka wiejskie 2-4 szt.
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy obieramy i kroimy w drobne paski (lub trzemy na tarce). Z łodyg usuwamy liście i kroimy na małe kawałeczki. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, sól, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odstawiamy wszystko do wystudzenia.
Ogórka zielonego trzemy na tarce i odcedzamy z niego wodę, rzodkiewkę kroimy w małą kostkę lub plasterki, koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do wy
Kiedy wywar będzie chłodny, dodajemy do niego sok z połówki cytryny, jogurt, przygotowane wcześniej warzywa i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Chłodnik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem.
Lubicie chłodniki? Z czego najbardziej? Jakie chłodniki jadacie w domu?
No Comments