Oto ekspresowy przepis na superszybkie w przygotowaniu batoniki energetyczne. Są słodkie, mocno czekoladowo-orzechowe (niczym sławny krem kanapkowy:)), malutkie, pyszne, poręczne, idealne jako posiłek przed treningiem, na wyprawę w góry, czy samochodową podróż nad morze;)
Dzieci będą zajadać z trzęsącymi się uszami (o ile dorośli nie zjedzą wszystkiego wcześniej :)).
Wniosek jest jeden – jeśli macie „słodkolubną” ekipę – róbcie podwójną porcję:)
Składniki
daktyle suche 100g
kakao naturalne 1 łyżka
masło orzechowe 2 łyżki
Oblaty Śląski (Wasz ulubiony smak) – 4 wafle alternatywnie mogą to być klasyczne ‚andruty’, lub wafle tortowe
Przygotowanie
Daktyle moczymy w gorącej wodzie min. 20 minut. Po tym czasie blendujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy masło orzechowe, kakao i mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę dzielimy na 2 porcje, przekładamy na oblaty zostawiając rant ok. pół centymetra (żeby podczas krojenia masa nie wypływała na zewnątrz).
Takie „kanapki” odkładamy na 2-3 minutki, żeby trochę się zlepiły i po tym czasie delikatnie kroimy na 4 lub 6 części.
Jeśli chcecie takie batoniki przechować do dnia następnego (to trudne, ale możliwe :)) – zawińcie je w folię spożywczą lub aluminiową (pojedynczo, albo po 2-3 batoniki).
Gotowe!
Dokąd zabierzecie ze sobą taką przekąskę?
No Comments