Browsing Category : KUCHNIA TRADYCYJNA

Ogórki małosolne – pikante


Sezon na warzywa w pełni. W sklepach, na targowiskach pojawiły się ogórki… U nas królują w najczęściej na surowo, czasami w postaci mizerii. Bardzo często robimy ogórki małosolne. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a po 3 dniach mamy znakomity dodatek do obiadu, kanapki, czy sałatki. Ogórki małosolne robimy praktycznie raz w tygodniu. Mają dość krótki „czas przydatności do spożycia”,…

Read More »

Jak zrobić sos pomidorowy ?


Taki sos pomidorowy to w naszym domu składnik wielu dań. Używamy go do makaronów, mięsa, gołąbków (tych w wersji paleo, lub wegańskiej :)), jako bazę na pizzę, albo po prostu stawiamy na stole podczas imprezy i każdy dodaje go do czego tylko ma ochotę:) Składniki są dostępne w zasadzie o każdej porze roku. Latem idealnie sprawdzają się świeże pomidory a…

Read More »

Kokosanki z żurawiną


Takie kokosanki są absolutnie maksymalnie kokosowe 😉 I chyba nasze ulubione… no, może poza czekoladowymi 😉 Smakują rewelacyjnie i nie wiem, czy jeszcze lepiej nie pachną. Podczas pieczenia dom wypełnia przepiękny słodki kokosowy aromat…  Jak takie pachnące kokosanki stworzyć?? Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 100g masła pokrojonego w płatki 30g żurawiny suszonej 30g wiórków kokosowych 3 łyżki ksylitolu (może być…

Read More »

Chrupiąca dorada w panierce z mąki ryżowej


Takie danie kojarzy mi się z wakacjami nad polskim morzem… Świeża rybka, chrupiąca skórka, czego chcieć więcej? Dziś na obiad przepyszna dorada w panierce z mąki ryżowej. Dacie się skusić?   Składniki: 1 średniej wielkości dorada (lub każda inna ryba, którą lubicie) sól olej z pestek winogron mąka ryżowa   Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem i solimy (na skórce i wewnątrz).…

Read More »

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej


Gryczanego szaleństwa ciąg dalszy… Chleb… Któż z nas nie lubi tego nieziemsko pachnącego wypieku? W naszym domu ostatnimi czasy króluje chleb gryczany… Pieczemy go na przeróżne sposoby. Dzisiaj przepis na chleb gryczany z kaszą gryczaną niepaloną, słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przy okazji jest również bezglutenowy i wegański 😉  Ogromnym plusem tego chleba jest fakt, że samo przygotowanie go nie zajmuje…

Read More »

Pomarańczowe naleśniki bezglutenowe


Pomarańczowe naleśniki bezglutenowe – z potrzeby chwili i ochoty na „coś słodkiego” powstał dzisiaj przepis na szybkie naleśniki bezglutenowe. Któż by ich nie lubił? A już naleśniki z serem? Pychota! Jeśli macie pewne wątpliwości dotyczące zastosowania, kleistości, czy smaku mąki ryżowej… zachęcam Was gorąco do przetestowania jej właśnie w tej formie. W kompozycji z serem i soczystą pomarańczą tworzy niezłą konkurencję…

Read More »

Muffiny dyniowe z bakaliami i kremem figowym


Muffiny dyniowe z bakaliami i kremem figowym – muffiny to rodzaj wypieku, który najczęściej pojawia się u nas na drugie śniadanie. Sama wielkość i forma są idealne do transportu i przechowywania. Dodatkowym plusem jest to, że można je przygotowywać nie tylko na słodko;) Dzisiaj jednak będzie wersja dla łasuchów, aczkolwiek cukru w niej nie znajdziecie:)   Składniki: Muffiny: 1 czubaty kubek mąki…

Read More »