tytułowa dorada

Chrupiąca dorada w panierce z mąki ryżowej

Takie danie kojarzy mi się z wakacjami nad polskim morzem…

Świeża rybka, chrupiąca skórka, czego chcieć więcej?

Składniki :

1 średniej wielkości dorada (lub każda inna ryba, którą lubicie)

sól

olej z pestek winogron

mąka ryżowa

Przygotowanie :

Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem i solimy (na skórce i wewnątrz). Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza i obtaczamy w niej rybę.

IMG_8420

Na patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna być wystarczająca do zakrycia dna patelni na grubość ok. 3-5mm). Kładziemy rybę i smażymy po ok. 5-7 minut z każdej strony (aż uzyska złoty kolor).

Zaraz po ściągnięciu z patelni kładziemy rybę na moment na ręcznik papierowy  i odsączamy nadmiar tłuszczu. Po tej czynności przekładamy rybę od razu na talerz (żeby nie straciła chrupkości).

rybka przycięta

Do tego ulubiona surówka/sezonowe warzywka i gotowe!

A Wy jakie macie ulubione przepisy na rybę?

No Comments

Miło mi Cię gościć - pozostańmy w kontakcie. Skomentuj, subskrybuj, podziel się pomysłem :)