Takie danie kojarzy mi się z wakacjami nad polskim morzem…
Świeża rybka, chrupiąca skórka, czego chcieć więcej?
Składniki :
1 średniej wielkości dorada (lub każda inna ryba, którą lubicie)
sól
olej z pestek winogron
mąka ryżowa
Przygotowanie :
Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem i solimy (na skórce i wewnątrz). Mąkę wsypujemy do głębokiego talerza i obtaczamy w niej rybę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna być wystarczająca do zakrycia dna patelni na grubość ok. 3-5mm). Kładziemy rybę i smażymy po ok. 5-7 minut z każdej strony (aż uzyska złoty kolor).
Zaraz po ściągnięciu z patelni kładziemy rybę na moment na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu. Po tej czynności przekładamy rybę od razu na talerz (żeby nie straciła chrupkości).
Do tego ulubiona surówka/sezonowe warzywka i gotowe!
A Wy jakie macie ulubione przepisy na rybę?
No Comments